Vâlcea, cea mai instabilă zonă din ţară

Vâlcea, cea mai instabilă zonă din ţară

Judeţul Vâlcea ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveşte aluncările de teren, peste o sută de gospodării fiind în pericol de a fi înghiţite de pământ, iar mai multe drumuri au fost rupte. Suprafaţa totală de teren afectată este de aproape 40.000 de hectare. Autorităţile au investit bani doar în reconstructia caselor şi repararea drumurilor, nu însă şi în consolidarea suprafeţelor afectat de alunecări.

60 de localităţi, peste o sută de gospodării şi aproape 40.000 de hectare de teren sunt afectate de alunecări, bilanţ ce situează judeţul Vâlcea pe primul loc în ţară la capitolul dezastre naturale. Pentru consolidarea şi drenarea apei din subteran ar fi nevoie de un buget de peste 50 de milioane de lei, dar până în prezent guvernul a alocat mai puţin de 500.000 de lei, iar de alte 300.000 de lei au ajuns la populaţia sinistrată sub formă de materiale de construcţii. Prefectul de Vâlcea recomandă populaţiei din zonele de riscă să îşi asigure bunurile pentru a numai aştepta bani de la stat în cazul unor calamităţi. "Oamenii trebuie să înţeleagă că depinde forate mult de ei pentru a se feri de necazuri în caz de dezastre naturale. Trebuie să îşi facă lucrări de drenare a apelor, de consolidare acolo unde este cazul, şi mai mult să conştientizeze importanţa asigurării locuinţei. În plus, de anul viitor statul nu-i va mai despăgubi pe cei care nu au asigurări", afirmă prefectul Petre Ungureanu.

Comuna Goleşti, cea mai afectată

Pe harta de risc a judeţului Vâlcea, zona nevralgică o reprezintă în acest moment comuna Goleşti, unde 49 de case au pereţii crăpaţi şi se pot prăbuşi în orice clipă din cauza unei alunecări de teren reactivate, care se întinde pe aproximativ cinci hectare. Pentru studiul geologic şi construirea unor ziduri de protecţie a zonei calamitate ar fi nevoie de trei milioane de lei. Bani care se lasă însă aşteptaţi de la guvern. "Deocamdată am primit doar 8.000 de lei, restul nu ştiu când şi dacă vor veni", susţine primarul Gheorghe Şerban. În schimb, autorităţile centrale spun că strămutarea populaţiei ar fi mai ieftină, dar că localnicii se opun acestei idei. Milcoiu, Băile Olăneşti, Cernişoara, Berbeşti şi Muerasca sunt alte zone unde alunecările de teren au rupt drumuri, au izolat gospodarii şi au afectat case în decursul acestui an. Crater cu diametrul de 20 de metri

Un fenomen neobişnuit s-a produs în urmă cu câteva săptămâni la Buneşti, când pământul din curtea unui localnic s-a prăbuşit pur şi simplu, iar craterul cu diametrul de peste 20 de metri s-a umplut imediat cu apă sărată. Specialiştii geologi susţin că prăbuşirea terenului s-a produs ca urmare a prezenţei zăcămintelor de sare din zonă. Pentru a stopa prăbuşirea malurilor craterului, reprezentanţii Comitetului pentru situaţii de urgenţă Vâlcea au decis umplerea gropii cu peste 4.500 de tone de piatră şi nisip. Pe de altă parte, zonele permanent monitorizate, considerate de către specialişti cele mai periculoase din Vâlcea, sunt exploatările miniere de cărbune de la Mateşti - Berbeşti, unde halda de steril este instabilă, şi de cele sare de la Ocnele Mari, acolo unde două câmpuri de sonde s-au prăbuşit anul acesta, iar saramura ieşită din subteran a inundat zeci de gospodării. Peste 200 de familii au fost strămutate, iar statul a cheltuit sute de milioane de lei pe despăgubri. "De câteva săptămâni, la Ocniţa au apărut alunecări de teren, iar două familii care au refuzat strămutarea sunt în pericol. Să sperăm că după zăpada asta situaţia nu se va înrăutăţi", susţine Petre Iordache, primarul din Ocnele Mari.

Ne puteți urmări și pe Google News