Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au primit girul Comisiei Europene

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au primit girul Comisiei Europene

Comisia Europeană a emis o opinie favorabilă referitoare la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, după o analiză care s-a desfăşurat pe o perioadă de 18 luni.

În această perioadă, specialiştii europeni s-au deplasat pe amplasamentul Cernavodă, au avut mai multe runde de discuţii tehnice cu specialiştii centralei nucleare, precum şi întâlniri cu oficialităţile române pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU (tehnologie canadiană - n.r.), care au făcut pentru prima dată obiectul analizei Comisiei Europene, a anunţat Ministerul Economiei.

"Comisia Europeană a remarcat faptul că investiţia îndeplineşte obiectivele din Tratatul EURATOM şi contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune", se arată într-un comunicat.

Documentaţia de notificare privind proiectul a fost transmisă la Comisia Europeană de EnergoNuclear - compania care se ocupă de proiectul celor două reactoare - în luna iunie 2009, în conformitate cu prevederile Tratatului EURATOM de instituire a Comunităţii Europene a Energiei Atomice.

Producţia nucleară se va dubla

"Proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă va include o serie de îmbunătăţiri substanţiale corespunzătoare standardelor actuale de securitate nucleară aplicabile la nivel internaţional. De asemenea, proiectul va respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleară emisa în iunie 2009", menţionează ministerul.

Finalizarea celor două reactoare, cu o capacitate totală de 1.400 MW, va dubla cantitatea de energie livrată în prezent de centrala de la Cernavodă. Totodată, vor fi create câteva mii de locuri de muncă pe perioada de construcţie şi oportunităţi de participare la proiect pentru industria românească.

Ne puteți urmări și pe Google News