Deficitul bugetar pe primele 11 luni a ajuns la 5,2%. Guvernul mai poate cheltui 2 miliarde euro

Deficitul bugetar pe primele 11 luni a ajuns la 5,2%. Guvernul mai poate cheltui 2 miliarde euro

Deficitul bugetului general consolidat în primele 11 luni ale acestui an s-a cifrat la 26,08 miliarde lei, respectiv 5,2% din PIB, după ce în luna noiembrie s-a înregistrat o creştere cu 0,6 puncte procentuale, a anunţat, vineri, Ministerul Finanţelor Publice.

Pentru acest an, autorităţile române s-au angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale că se vor încadra într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB, urmând ca în 2011 să scadă la 4,4%.

Astfel, în luna decembrie, guvernul mai poate cheltui aproape 2 miliarde de euro fără a depăşi ţinta de deficit bugetar de 6,8%. Încasările din impozitul pe venit şi cele pe profit, acoperite cu cele din TVA În ceea ce priveşte veniturile, în primele 11 luni ale anului, acestea s-au cifrat la 150,5 miliarde lei, cu 4,9% mai mult, în termini nominali, faţă de aceeaşi perioadă din 2009. "Creşterea încasărilor în perioada raportată s-a înregistrat în principal la impozitele pe bunuri şi servicii, respectiv TVA (+13,2%) şi accize (+10,7%), precum şi la venituri nefiscale (+18,5%)", se arată în comunicatul remis de Ministerul Finanţelor Publice. Însă, la încasările din impozitul pe venit a fost înregistrată o scădere cu  3,5%, la impozitul pe profit de 5,6%, iar la contibuţii de asigurări sociale de 5,7%. Conform sursei citate, cheltuielile bugetului general consolidat în perioada ianuarie-noiembrie  s-au ridicat la 177,3 miliarde lei, în creştere cu 2,4% faţă de valoarea înregistrată în primele 11 luni din 2009.

"Creşterea s-a înregistrat în principal la dobânzi  22%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, programe cu finanţare UE 194%, asistenţă socială 7,5%", se arată în comunicat.         De asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a majorării cheltuielilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata arieratelor.

Cheltuielile de personal se menţin sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent cu 8,5%, susţin oficialii din Finanţe.

Ne puteți urmări și pe Google News