Fiscul iese la vânătoarea celor cu averi ilicite

Fiscul iese la vânătoarea celor cu averi ilicite

Persoanele fizice ale căror venituri depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori, a anunţat joi ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a explicat că veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare şi a patrimoniului.

"În 2011 vor fi controlate aproximativ 200-300 de persoane. Persoanele vor fi verificate de un departament care va fi înfiinţat în cadrul ANAF şi care va avea libertatea să controleze pe orcine şi oriunde", a explicat Blejnar.

Conform şefului Fiscului, persoanele din departament vor urmării achiziţii scumpe, tranzacţii imobiliare şi chiar vacanţele pe care le achită românii. Cei cu "averi ciudate" vor fi primii pe listă

Potrivit lui Blejnar, cei care vor lucra în acest departament vor şi şcoliţi de omologii lor din alte state, şi chiar de către Fiscul american, care va veni în România la începutul anului viitor. "După ce vom stabili exact metoda de control, vor fi verificaţi oamenii care nu îşi plătesc impozitele, cei cu averi ciudate", a adăugat Blejnar.

Acţiunea de control va fi iniţiată în cazul în care organul fiscal constată, prin aceste metode, o diferenţă de minimum 10% între venitul real şi cel nedeclarat. Guvernul a mai aprobat astăzi modificarea Codului fiscal, prin care a fost reintrodus impozitul de 3% pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, micii întreprinzătorii vor putea alege anul viitor plata impozitului pe profit sau taxarea veniturilor cu 3%, măsură agreată deja cu FMI şi Comisia Europeană.

"Verificările se vor face prin metode indirecte astfel încât să fie depistaţi cei care nu au declarat venituri.", GHEORGHE IALOMIŢIANU, ministrul finanţelor publice

Impozit de 16% pe profit sau 3% pe venituri Microîntreprinderile pot să alegă să plătească un impozit pe profitul net de 16% sau unul pe venituri, de 3%.

Măsura, care este agreată de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Potrivit actului adoptat de Guvern, microîntreprinderile pot să facă această opţiune dacă îndeplinesc condiţiile existente pentru o microîntreprindere: o cifră de afaceri de până la 100.000 euro anual şi un număr de salaraţi cuprins între 1 şi 9.

"Sunt şi microîntreprinderi care nu pot opta: cele care obţin vanituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc şi cele care obţin care obţin venituri din consultanţă şi management", a declarat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, după şedinţa de Guvern desfăşurată joi.

Ialomiţianu susţine că va fi mai simplu pentru firme să prefere impozitul de 3% pe venituri, iar încasările la buget vor creşte. Acesta a anunţat că Guvernul intenţionează să simplifice şi contabilitatea pentru întreprinderile mici.

"Noi avem în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru întreprinderile mici. Avem şi o recomandare de la Comisia Europeană care spune că trebuie să reducem povara administrativă de la întreprinderile mici", a mai spus Ialomiţianu.

Ne puteți urmări și pe Google News