Ce primesc românii care ajung şomeri în 2011

Ce primesc românii care ajung şomeri în 2011

Românii care vor intra în şomaj de anul viitor vor avea parte de un ajutor mai mic de la stat şi nu vor mai putea refuza nicio ofertă de muncă.

Condiţii mai stricte pentru a menţine calitatea de şomer, dar şi o indemnizaţie mai mică, pentru a încuraja întoarcerea şomerilor pe piaţa muncii şi, mai ales, pentru a asigura resursele financiare necesare continuării plăţilor către cei care au rămas deja fără job.

Acestea sunt principalele modificări pe care executivul le-a adus la legea şomajului, generate de lipsa resurselor la bugetul statului. Concret, cei care vor ajunge şomeri şi vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj nu vor mai primi 75% din valoarea salariului minim pe economie, de 600 de lei, ca în prezent, ci 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 de lei, pentru cei care au cotizat cel puţin un an înainte, potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

În plus, ca şi până acum, la suma rezultată se va adăuga un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut încasat de şomer în ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

Iar raportarea la acest indicator social de referinţă, care a rămas în ultimii trei ani la 500 de lei, se va face şi în cazul absolvenţilor de învăţământ care nu-şi găsesc un loc de muncă, ei urmând să primească 250 de lei pe lună, timp de şase luni. Pierdere dublă pentru şomerii din 2011

Ceea ce înseamnă că viitorii şomeri vor pierde de două ori în urma aplicării modificărilor executivului. Astfel, dacă un şomer primeşte acum minimum 450 de lei ajutor de şomaj, la anul, acest sprijin financiar va fi de 375 de lei.

Însă, dacă s-ar fi păstrat acelaşi sistem de raportare la valoarea salariului minim pe economie, în 2011 şomerii ar fi primit chiar mai mult de 450 de lei, în condiţiile în care guvernul a decis creşterea acestui salariu la 670 de lei anul viitor. Ceea ce înseamnă că ajutorul de şomaj ar fi ajuns la peste 500 de lei.

Motivul pentru care guvernul a aplicat însă aceste tăieri este menţionat chiar în expunerea din preambulul ordonanţei: "persistenţa efectelor crizei economico- financiare asupra pieţei muncii din România, care determină în continuare menţinerea la un nivel mai scăzut a veniturilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, caz în care, în situaţia stabilirii unui nivel al salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, mai ridicat decât cel din 2010, s-ar crea dificultăţii mediate în asigurarea resurselor pentru programele finanţate din acest buget".

Şomaj în faliment

Ca atare, măsura se impune pentru a asigura "protecţia drepturilor şomerilor, în sensul asigurării furnizării efective a drepturilor", care nu ar mai fi posibilă la o valoare de peste 500 de lei a ajutorului de şomaj, susţin reprezentanţii Ministerului Muncii, care invocă, la final, şi presiunea instituţiilor financiare internaţionale de a "activiza" şomerii ţării şi a-i aduce mai repede pe piaţa muncii.

375 de lei va fi ajutorul minim de şomaj pe care îl poate susţine financiar statul român în 2011

REACŢII

Sindicate: ajutorul de şomaj diferit e discriminare

Reprezentanţii salariaţilor sunt însă de părere că această modificare care li se va aplica viitorilor şomeri din 2011, ca şi cea legată de indemnizaţia de creştere a copilului, creează discriminare între beneficiarii aceluiaşi ajutor de la stat. "Se creează diferenţe între şomerii care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj pe legea veche şi cei care vor intra în evidenţele statului de anul viitor, deşi ambele categorii au plătit contribuţii pe acelaşi sistem. Cotizaţia a fost aceeaşi, drepturile ar trebui să fie a celeaşi", susţine vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Iar aceasta nu este singura modificare. Guvernanţii au introdus în actul normativ şi prevederea conform căreia persoanele care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor nu vor mai beneficia de indemnizaţia de şomaj. Mai mult, ordonanţa elimină şi posibilitatea de a refuza un loc de muncă situat la o distanţă de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, dacă se doreşte menţinerea ajutorului de la stat. Asta, pentru a limita perioada în care şomerii beneficiază de ajutor de la stat şi pentru a-i "impulsiona" să se întoarcă la muncă.

Însă, Dandea arată că intenţia de a-i determina pe şomeri să intre mai repede pe piaţa muncii este una nerealistă în actualele condiţii economice. "Unde să se ducă aceşti şomeri? Având în vedere că piaţa muncii din România e aproape moartă, nu au unde să meargă. Probabil că le rămâne doar să emigreze, aşa cum i-a sfă tuit şi preşedintele Traian Băsescu", conchide liderul sindical.

Cât despre economii, executivul speră ca, prin micşorarea valorii indemnizaţiei de şomaj, cheltuielile bugetare să se reducă cu aproape 170.000 de lei în 2011, 555.000 lei în 2012, aproape 520.000 de lei în 2013, sumă similară cu cea economisită în 2014. Cifrele arată că ajutorul mediu de şomaj acordat în România va scădea, practic, cu 10% în 2011 faţă de 2010, de la 523 la 476 de lei, concomitent cu creşterea numărului de persoane pe care oficialii estimează că le vor ţine în plată.

"Unde să se ducă aceşti şomeri? Având în vedere că piaţa muncii din România e aproape moartă, nu au unde să meargă. Poate doar să emigreze.", PETRU DANDEA, lider sindical 

Ne puteți urmări și pe Google News