Bulgarii nu se răstesc la Franţa şi Germania

Bulgarii nu se răstesc la Franţa şi Germania

Dacă Bucureştiul a reacţionat dur la vestea că Berlinul şi Parisul vor să amâne aderarea României şi Bulgariei la Schengen, oficialii de la Sofia au răspuns pe un ton mai moderat.

Autorităţile de la Sofia au avut o reacţie mai temperată la intenţia declarată a Germaniei şi a Franţei de a bloca aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen în martie 2011, spre deosebire de replicile destul de dure venite din partea oficialilor de la Bucureşti.

Ca şi în cazul expulzării cetăţenilor bulgari de etnie romă de către autorităţile franceze, Bulgaria a ales, din nou, să răspundă discret. În ultimele luni, premierul Boiko Borisov a evitat în mod deliberat să critice deschis Parisul pentru măsurile care au vizat imigranţii romi, tocmai pentru a nu-şi periclita şansele de a adera la Schengen în primăvara anului viitor. Şeful guvernului de la Sofia a apreciat, ieri, că toate criticile formulate de Franţa şi Germania sunt "în totalitate justificate"."Reacţionăm într-un mod diferit de cel al stimaţilor noştri vecini români. Avem oportunitatea să îndreptăm toate aspectele vizate de critici cu privire la controlul frontierelor externe. Vom fi 100 la sută pregătiţi până în martie 2011", a subliniat Borisov.

Bulgaria nu renunţă la obiectivul de a adera la zona de liberă circulaţie în martie 2011, a subliniat ieri ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, citat de portalul Novinite. "Ceea ce citesc în ziarele de azi (ieri - n.r.) nu va schimba sub nicio formă pregătirile planificate pentru a aduce ţara în forma optimă, astfel încât să aderăm la Schengen în martie 2011", a subliniat el. "Ceea ce vor aceste ţări (Franţa şi Germania - n.r.) este să vadă mai multă determinare în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate", a adăugat ministrul bulgar.

Ţvetanov a mai spus că raportul interimar al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) aplicat României şi Bulgariei, care urmează să fie publicat la începutul anului viitor, va fi crucial pentru aderarea ţării la spaţiul Schengen.

Eforturi dublate

Ministerul român de Externe a denunţat marţi asocierea MCV cu aderarea la spaţiul de liberă circulaţie, avertizând că "o astfel de abordare creează un precedent inacceptabil" şi reprezintă "o discriminare a României şi Bulgariei faţă de modul în care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere".

Diplomaţia de la Sofia a avut însă o reacţie diametral opusă de cea a Bucureştiului. "Trebuie să ne dublăm eforturile, inclusiv în domenii precum sistemul judiciar, astfel încât să risipim îndoielile unora dintre partenerii noştri europeni privind capacitatea noastră de a îndeplini criteriile MCV", a declarat Vessela Cerneva, purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de Externe.

Presa bulgară a observat şi ea reacţia dură a oficialilor de la Bucureşti la auzul intenţiei celor două ţări occidentale. Cotidianul de limbă engleză "Sofia Echo" a scris ieri despre "reacţia mai puţin inspirată" a preşedintelui Traian Băsescu, care a avertizat că România nu va accepta niciun act de discriminare din partea nimănui, nici măcar din partea celor mai puternice state europene.

Ne puteți urmări și pe Google News