O sticlă de vin bine aleasă face cât o mie de cadouri

O sticlă de vin bine aleasă face cât o mie de cadouri

Dacă nu aţi avut timp să alegeţi un cadou şi trebuie să mergeţi în vizită, puteţi alege un vin de calitate sau un set de accesorii pentru servirea acestuia.

În cazul în care sunteţi invitat la masă la o cunoştinţă, dar aveţi un buget limitat şi nici nu ştiţi cu ce vă va servi gazda la masă, puteţi opta pentru un vin bun. Chiar dacă un vin este mai ieftin, nu înseamnă că este şi o băutură proastă. Somelierul Florin Ivan ne sfătuieşte să alegem un "un Lion Gri Collection, un vin spumant produs după metoda clasică champenoise, care, chiar dacă nu este scump, are valoare festivă şi poate fi consumat în orice ocazie, moment al zilei şi al mesei".

În perioada sărbătorilor de iarnă, românii consumă, în mod tradiţional, preparate mai greu de digerat şi care pot să incline acul cântarului, dacă nu sunt consumate cu măsură. Astfel, pe mese se vor regăsi cârnaţi, sarmale, piftii, ciorbe cu afumătură sau tobă. În aceste situaţii, se pot folosi mai multe tipuri de vin, deoarece‚ "cu cât pregătirea şi diversitatea preparatelor este mai complexă, cu atât există mai multe stimulaţii gustative care intră în joc. Crearea armoniei între senzaţiile date de preparate şi cele ale vinului este mai dificilă, dar şi mai interesantă", spune somelierul. De aceea, de sărbători nu trebuie să lipsească un vin roşu expresiv, plin, generos şi puternic, cum este Feteasca neagră.

După aperitive şi felurile principale, urmează un desert. Pe lângă tradiţionalul cozonac, aşezat lângă turtele cu nucă, pe mesele românilor şi-au făcut loc, de Crăciun sau de Revelion, prăjituri cu frişcă sau vanilie şi îngheţata. Chiar dacă aceste delicatese au un conţinut ridicat de zaharuri, deci nu e tocmai recomandat să fie udate cu vinuri, în funcţie de gusturi pot fi asociate cu un vin rose, cum este Busuioaca de Bohotin, dar care să fie la o temperatudă de 12-13 grade Celsius.

De asemenea, nici la deserturile care au în compoziţie ciocolată nu se asociază vinuri în mod normal. Însă, cum românilor le place vinul, pot degusta un Fonseca Porto din regiunea omonimă din Portugalia. ,Un vin fără vârstă, roşu licoros care se toarnă în pahar la o temperatuă de 10 grade Celsius, astfel încât, în momentul consumării, să aibă 12-13 grade Celsius şi să pună într-un echilibru perfect şi desertul gazdei, dar mai ales vinul", explică Florin Ivan.

Cum alegem un vin

Vârsta, calitatea, preţul, culoarea, tipologia sunt recunoscute în sensul aprecierii vinului doar de cunoscători, pasionaţi, colecţionari. Pentru a putea oferi o sticlă de vin în dar, trebuie să cunoaştem cel puţin câteva detalii despre destinatarul cadoului. De regulă se ţine cont de vârsta, sexul şi pozitia în societate a acestuia. De exemplu, dacă o domnişoară este gazda, i se poate dărui un "vin de-o seara", adică un rose, care "are o culoare atrăgătoare, este un vin tânăr, păstrează prospeţimea aromei florale, a mierei de albine rezultate prin polenizare şi este obtinut prin vinificarea în alb a strugurilor de culoare roşie", explică somelierul.

La o persoană în vârstă se poate merge cu un vin învechit în sticlă sau în barrique, evidenţiind faptul că "vinul adună valoare, preţuire, respect şi recunoştinţă pe măsură ce trec anii peste el", adaugă el. Astfel, trebuie ştiut că durata de învechire a vinurilor albe în sticle variază între 4 şi 8 ani, a celor roşii între 8 şi 20 ani şi chiar mai mult la anumite sortimente din recolte bune şi concepute tehnologic pentru un astfel de parcurs. Vinurile rose nu se remarcă prin învechirea lor.

Dacă în punga de cadou doriţi să strecuraţi şi un set special pentru servirea vinului, trebuie reţinut că acestea se folosesc doar pentru etanşeizarea pentru o perioadă scurtă de timp a sticlei de vin. De aceea, promovarea de tipul "acest produs asigură păstrarea calităţii vinului" este înşelătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News