Meleşcanu: Solicitarea Franţei şi Germaniei - o acţiune ilegală şi imorală

Meleşcanu: Solicitarea Franţei şi Germaniei - o acţiune ilegală şi imorală

Fostul ministru de externe, senatorul PNL Teodor Meleşcanu, a calificat astăzi demersul Franţei şi Germaniei de a cere amânarea aderării României la spaţiul Schengen drept "o acţiune ilegală, imorală şi discriminatorie".

"Scrisorile oficialilor din Franţa şi Germania reprezintă o acţiune ilegală, imorală şi discriminatorie pentru că acordul de la Schengen nu prevede nici un fel de condiţionări, decât cele asumate deja de România referitoare la obligaţia apărării frontierelor comune ale UE. Este imorală şi discriminatorie, pentru că, în urmă cu câţiva ani, când a fost admis un grup de şapte ţări, s-a specificat la acea dată că niciuna dintre ele nu răspunde cerinţelor necesare pentru a face parte din spaţiul Schengen. La acea vreme li s-au recomandat măsuri pentru ameliorarea eforturilor. România şi Bulgaria nici măcar nu au solicitat o asemenea păsuire. Din punct de vedere tehnic, condiţionalităţile au fost respectate de România. A lega aderarea de alte mecanisme, cum este cel de cooperare şi verificare, mi se pare ilegal", a spus Meleşcanu, citat de Agerpres. Dacă fostul ministru de externe Adrian Cioroianu susţine că gestul Franţei şi Germaniei "nu este o surpriză", fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, atrage atenţia asupra posibilităţii amânării "sine die" a aderării României la spaţiul Schengen.

Printr-o scrisoare adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, miniştrii german şi francez de interne cer, oficial, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria. Ei îşi susţin solicitarea învocând "carenţe" constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domenii cheie precum securitatea şi justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată. Acestea ar pune în pericol securitatea internă a Uniunii Europene, ca urmare a influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi accesului la bazele de date Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News