De ce sunt romii discriminaţi la medic

De ce sunt romii discriminaţi la medic

Romii reclamă accesul greoi la servicii de sănătate. Medicii spun însă că de vină pentru respingere e propriul lor comportament, lipsa asigurării sau a actelor.

Pacienţii romi vin la medicii de familie în special dacă au o afecţiune acută (în proporţie de 70%) şi mai puţin pentru un control preventiv (doar 9,2%), arată un studiu care analizează accesul persoanelor de etnie romă la servicii de sănătate, prezentat ieri.

Cercetarea s-a efectuat în primăvara acestui an, pe un eşantion de 935 de medici de familie, care şi-au exprimat percepţia despre sistemul de mediere şi starea de sănătate a romilor.

Ajung la medic în stare gravă

Romii reprezintă un procent de 10% din populaţia României, iar specialiştii susţin că nu pot fi ignoraţi de sistemul medical. "O mare parte din romi ajung la medic doar pentru cazuri grave din cauză că medicii de familie au tendinţa de a-i victimiza pentru că au un nivel inadecvat de comunicare sau de educaţie. Au fost invocate şi cauze structurale, care ţin de sistemul medical (absenţa statutului de asigurat şi a actelor de identitate). Acestea sunt, de fapt, trăsături de personalitate, reale sau nu, dar percepute ca fiind reale de medicii de familie", este de părere Marius Wamsiedel, sociolog în cadrul Romani CRISS.

Experţii susţin că este important să se acorde servicii medicale în comunităţile de romi. "Accesul romilor ar trebui să fie similar cu cel al populaţiei nerome, deoarece cu cât acest acces se realizează mai târziu, cu atât cheltuielile pe sănătate vor fi mai mari. În aceeaşi măsură, pericolul de îmbolnăviri e mai mic, iar banii se pot investi în prevenţie pentru a nu încărca sistemul de urgenţă, care presupune cheltuilei mult mai mari", este de părere Sînziana Poiană, coordonator proiecte regionale la Societatea Academică Română. De altfel, în acest moment, în comunităţi de romi din Moldova există o epidemie de rujeolă cauzată de faptul că mulţi copii nu au fost vaccinaţi la timp.

Lipsa veniturilor împiedică o bună parte din romi să devină asiguraţi cu drepturi depline. "Cei care nu plătesc asigurări pot să beneficieze de serviciile de urgenţă şi de servicii pentru boli cu risc pentru societate. Pentru restul, trebuie să plătească contribuţia la sănătate", detaliază Dorin Ionescu, director de programe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Campanii de educare şi implicarea comunităţii

Medicii chestionaţi propun pentru un acces mai facil al romilor la serviciile de sănătate campaniile de educare şi informare adresate persoanelor rome (78,6%) şi implicarea comunităţii în rezolvarea problemelor (71,9%).

Creşterea numărului de angajaţi de etnie romă în sistemul de sănătate este considerată o măsură foarte bună. Cea mai puţin populară măsură face referire la înfiinţarea unor cabinete medicale care să ofere servicii exclusiv romilor.

Nemulţumiţi de situaţia în care au ajuns mediatorii sanitari din comunităţile lor, romii au mers ieri în audienţă la Ministerul Sănătăţii. "Ministerul nu a monitorizat procesul de descentralizare, ce a avut drept consecinţă concedieri abuzive, demisii forţate şi fişe de post supraîncărcate ale mediatoarelor", detaliază Nicoleta Biţu, coordonator programe Romani CRISS.

"Medicii au tendinţa de a victimiza romii pentru că aceştia au un nivel inadecvat de educaţie.", MARIUS WAMSIEDEL, sociolog la Romani CRISS