Emisiunea "2+1", cele mai bune momente

Emisiunea "2+1", cele mai bune momente

Fostul comisar european Leonard Orban crede că lipsa voinţei politice în combaterea corupţiei a fost evaluată negativ la Bruxelles.

Criticul literar Mircea Mihăieş a venit, în această săptămână, la emisiunea "2+1" şi a spus că nu are niciun regret pentru criticile pe care i le-a adresat lui Traian Băsescu în perioada 1996-2000. Dar şi-a schimbat părerea despre Băsescu. Şi-ar putea schimba opinia şi despre Crin Antonescu, dar cu condiţia ca liderul PNL "să facă ceva".

A fost invitată în emisiunea "2+1" şi Raluca Turcan, vicepreşedinte al PDL, care s-a scuzat pentru ceea ce s-a întâmplat la reuniunea PDL Bucureşti. "Au fost unele excese", a spus Turcan despre laudele care i-au fost aduse Elenei Udrea.

A fost prezent în studioul de la sediul EVZ şi fostul comisar european Leonard Orban, în prezent consilier al preşedintelui Băsescu. Orban a criticat lipsa de voinţă politică în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, dar a spus că intrarea în Schengen nu trebuie condiţionată de închiderea mecanismului de cooperare şi verificare.

RALUCA TURCAN, VICEPREŞEDINTE AL PDL

Partidul trebuie să-i dea Elenei Udrea instrumentele de luptă Mircea Marian: Ne uitam la ceea ce s-a întâmplat la organizaţia PDL de Bucureşti. Nu vi s-a părut că a fost prea multă propagandă? Raluca Turcan: Au fost unele excese, trebuie să recunosc. Nici măcar nu-mi dau seama dacă figura de stil pe care am făcut-o eu a fost cea mai potrivită. Cert este că organizaţia de Bucureşti e un fief foarte complex. (...) Aşteptările sunt foarte mari, o bună perioadă Bucureştiul a fost pe primul loc în ofensiva politică. Modernizarea şi viitorul partidului depind şi de ce se va întâmpla la organizaţia Bucureşti. Dar aş vrea să se înţeleagă un lucru foarte bine: organizaţia nu poate performa individual. Nu poţi să spui: Elena Udrea, ţi-am dat organizaţia de Bucureşti, eşti preşedintă, descurcă-te. Partidul, la nivel central, trebuie să-i dea armele de luptă, pentru că electoratul Bucureştiului este unul sofisticat, nu te duci oricum în faţa lui.

Foto: Codrin Prisecaru

LEONARD ORBAN, CONSILIER PREZIDENŢIAL

"A fost evaluată negativ această lipsă a voinţei politice"

Ioana Lupea: Aveam o delegaţie de monitorizare a Comisiei Europene, iar comisia juridică a Camerei Deputaţilor tocmai amâna din nou o soluţie pe două dosare de corupţie. În interiorul Comisiei cum sunt privite astfel de situaţii? Leonard Orban: Prost. Cateogoric prost. Se vede din rapoartele care au fost elaborate de Comisie până în prezent. Lucrul care contează cel mai mult este voinţa politică de a continua reforma sistemului judiciar şi de a merge înainte în lupta împotriva corupţiei. Raportul puternic negativ din vară al Comisiei a fost, în special, generat de faptul că, în opinia executivului comunitar, s-a constatat că această voinţă nu exista la momentul respectiv, pentru că Agenţiei de Integritate îi fuseseră luate competenţe importante. A fost văzută ca o lipsă de voinţă politică în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, deşi, per global, dacă ne uitam la progresele înregistrate la momentul respectiv, ele erau consistente.

Foto: Octavian Cocoloş

MIRCEA MIHĂIEŞ, SCRIITOR

Băsescu mă enerva pentru că eram suporter al Convenţiei

Ioana Lupea: În perioada 1996-2000 eraţi un critic al actualului preşedinte, Traian Băsescu. Mircea Mihăieş: Sigur că da şi nu am retras nimic.

I.L.: Foloseaţi chiar cuvinte destul de dure la adresa lui. Cuvinte dure pe care le folosesc acum la adresa unor personaje precum Ponta, Crin Antonescu, pentru că am la mine acest bagaj de cuvinte mai...

Traian Băsescu v-a determinat să vă schimbaţi părerea. De ce? Traian Băsescu mă enerva pentru că eram un suporter al Convenţiei Democrate, în care vedeam o salvare, iar Băsescu mereu demonta câte un şurub din locomotiva care mie mi se părea că merge spre Himalaya. Nu mergea, din păcate.

Mircea Marian: Cine vă enervează mai tare la ora actuală: Ponta sau Antonescu? Antonescu, în mod clar.

Ar putea face Crin Antonescu ceva să vă schimbe părerea despre el, aşa cum v-a schimbat-o Traian Băsescu? Sigur că ar putea. Nu-mi dau seama ce, dar... Pentru că nu e o ură viscerală şi personală, e un gen de antipatie... De ce? Pentru că Antonescu a ocupat prin fraudă un un domeniu liberal de care eu mă simt foarte apropiat ca gândire. Eu cred că sunt liberal, nu sunt PDL-ist, nu sunt PSD-ist şi am o frustrare.

Foto: Codrin Prisecaru

Ne puteți urmări și pe Google News