Mecanismul UE de stabilitate financiară, "o schemă piramidală"

Mecanismul UE de stabilitate financiară, "o schemă piramidală"

Şefa guvernului slovac, Iveta Radicova, a declarat că mecanismul european de stabilitate financiară activat pentru a veni în ajutorul Republicii Irlanda seamănă mai degrabă cu o schemă piramidală decât cu o soluţie pe termen lung.

"Ne apropiem de un sistem similar unei scheme piramidale şi va veni un moment când acest sistem se va prăbuşi ca un castel făcut din cărţi de joc", a declarat Radicova, potrivit Agerpres

Slovacia, care a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2009, şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de un plan de salvare al UE şi FMI în favoarea Irlandei, care se confruntă cu dificultăţi financiare. În urmă cu câteva luni însă, Bratislava a refuzat să contribuie la ajutorul european pentru Grecia, înglodată într-o datorie publică enormă.

"În momentul dezbaterii noastre privind Grecia, am constatat că acest ajutor nu este un împrumut, ci un cadou. Nu simt nici o satisfacţie spunând astăzi "noi am avut dreptate", a afirmat Radicova.

"Nu pot exclude posibilitatea ca şi alte ţări să fie în curând pe agenda discuţiilor noastre. Trebuie să semnalez în acest context faptul că Portugalia şi Spania sunt vase comunicante", a subliniat premierul.

Slovacia pledează pentru participarea sectorului privat la mecanismul de salvare, argumentând că povara nu poate fi pusă în întregime pe umerii contribuabililor.

"Băncile n-ar trebui să fie motivate să împrumute bani, pentru a solicita un ajutor prin intermediul mecanismului de salvare al UE într-un moment în care problemele se fac simţite", a adăugat dna Radicova.

În opinia sa, "UE susţine un sistem care este un cerc vicios". "Atât timp cât există sistemul de salvare, băncile nu vor avea nici un motiv să-şi schimbe comportamentul", a conchis premierul Slovaciei.

Ne puteți urmări și pe Google News