Irlanda anunţă astăzi un plan drastic de austeritate

Irlanda anunţă astăzi un plan drastic de austeritate

Guvernul irlandez urmează să anunţe în cursul acestei după-amiezi un pachet de măsuri de austeritate draconice, menit să reducă de zece ori enormul deficit bugetar de 34 de procente în următorii patru ani, o primă condiţie pentru derularea planului de asistenţă financiară internaţională.

Executivul de la Dublin şi-a mai propus, prin măsurile ce urmează să fie făcute publice în cursul zilei, să economisească aproximativ 15 miliarde de euro până în 2014, echivalentul a zece procente din PIB-ul ţării, scrie AFP.

Adoptarea pachetului de austeritate este prima condiţie impusă de UE şi FMI pentru acordarea împrumutului în valoare de 85 de miliarde de euro, din care o bună parte va fi alocată recapitalizării băncilor irlandeze. Este vorba de 20.000 de euro pentru fiecare locuitor al ţării, a titrat cotidianul Irish Sun, pe fondul nemulţumirii publice generată de împrumutul extern.

Cei 4,3 milioane de irlandezi nu văd cu ochi buni noile măsuri de austeritate după ce au fost nevoiţi să facă faţă altor trei pachete similare adoptate de guvern începând cu anul 2008 când efectele crizei economice au început să se facă resimţite şi în insulă.

Potrivit presei irlandeze, indemnizaţia de şomaj şi celelalte sume acordate în baza programelor de asistenţă socială vor fi reduce cu cinci procente. Circa 25.000 de posturi din sectorul public vor fi suprimate iar salariul minim va fi redus cu 12 procente. În paralel, planul de austeritate prevede şi o creştere semnificativă a impozitului pe venit, introducând în egală măsură noi taxe, scrie AFP.

"Viaţa va deveni insuportabilă", susţine Eamon Devoy, lider al sindicatului TEEU, avertizând că măsurile vor genera "tulburări sociale". Azi dimineaţă, persoane necunoscute au scris cu litere roşii pe zidul locuinţei ministrului Transporturilor, Noel Dempsey, cuvântul "Trădătorilor", referire la membrii guvernului şi la decizia de a apela la asistenţă financiară externă.

Analiştii avertizează, de asemenea, că întreaga criză financiară riscă să fie dublată de una politică. Confruntat cu riscul unei implozii în coaliţia de guvernământ pe care o conduce şi care dispune de o majoritate firavă de doar trei locuri în Parlament, premierul Brian Cowen a fost constrâns să anunţe organizarea de alegeri anticipate în 2011. Până atunci, un test important pentru executivul său este votul din 7 decembrie asupra bugetului de austeritate pentru anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News