Vânătorii de OZN-uri, mai ocupaţi decât DNA

Vânătorii de OZN-uri, mai ocupaţi decât DNA

Există o asociaţie în România care anchetează evenimentele OZN şi dau verdicte: adevărat sau fals. Ei merg pe toate pistele posibile şi uneori ajung la un răspuns straniu: inexplicabil.

"E imposibil să fim singuri în Univers", susţin la unison membrii Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN), cei 15 detectivi care anchetează de peste 10 ani presupusele vizite ale OZN-urilor în România. Una dintre teoriile existenţei extratereştrilor spune că aceştia ar veni din viitor, au descoperit metoda de a călători în timp şi ne vizitează pentru a vedea trecutul ca pe un film.

Altă ipoteză susţinută de membrii ASFAN spune că există o civilizaţie care se află la mare depărtare de Pământ. "Oficial nu o să ne deranjeze vreodată. Pe noi ne interesează să intervenim în viaţa unui muşuroi de furnici?", întreabă retoric Alexandru Muşat, fizician de profesie, unul dintre membrii activi ai ASFAN.

În România, dintre cazurile anchetate de ei, cele mai multe au pornit în urma unor articole din presa locală. Pe lângă acestea, au fost în jur de 20 de sesizări de la români cărora li s-a părut că au văzut OZN-uri. Cele mai interesante cazuri anchetate de ufologii de la ASFAN au ceva din celebrul serial "Dosarele X".

Extratereştrii au băgat-o în beznă pe Andreea Marin

În seara zilei de 30 iunie 2001, majoritatea sătenilor din Năneşti erau în faţa televizoarelor, se uitau la "Surprize, Surprize...". S-au uitat la emisiune până la 22.30, atunci când Andreea Marin a dispărut brusc de la televizor. Satul a intrat în beznă, a picat curentul. Oamenii au ieşit să vadă dacă satele vecine au curent. Toate erau luminate. Ciudat, spun ufologii, pentru că localitatea era alimentată din două direcţii de înaltă tensiune cu trei transformatoare. Când au ieşit afară, să vadă ce se întâmplă, au avut parte de surprize şi mai mari decât la televizor.

"Au observat deasupra satului manifestarea unui fenomen luminos ce consta în prezenţa unei pete roşii de formă rotundă, neconturată precis, uşor difuză, care se deplasa lent, se oprea, se învârtea în jurul axei proprii şi se transforma într-un inel segmentat de lumină de culoare galben-pal, care, în timp ce se rotea şi cobora spre sol, se mărea în diametru", au construit imaginea specialiştii ASFAN din relatările mai multor martori.

Potrivit unui paznic de la sediul unei firme, fenomenul s-a petrecut până la miezul nopţii, iar curentul a venit pe la ora 2.00. Cei de la RENEL au spus că nu au fost consemnate defecţiuni sau intervenţii în noaptea respectivă, iar a doua zi au descoperit o barză carbonizată la unul dintre transformatoare. "Din câte se ştie berzele nu zboară noaptea. De ce întreruperea a durat 3 ore şi jumătate şi de ce au căzut toate trei transformatoarele?", se întreabă anchetatorii.

Cu toate acestea, ce s-a întâmplat la Năneşti? "Din punctul nostru de vedere, s-a manifestat un fenomen aerospaţial neidentificat. Subliniem în mod deosebit că acest fenomen nu are cores pondenţă în fenomenologia OZN şi nu seamănă cu nimic din ce se cunoaşte în domeniu", concluzionează printre altele anchetatorii.

Cele patru luminiţe de la Vâlcea

Pe 5 mai 2004, cameramanul Luigi Chiţan se afla pe Dealul Capela, din Râmnicu- Vâlcea, de unde a vrut să ia câteva cadre cu panorama oraşului pentru un spot publicitar. După o săptămână, când s-a apucat de făcut montajul, a observat că a înregistrat un fenomen luminos care trecea cu viteză prin cadru.

"În timpul studierii imaginilor mărite şi redate cadru cu cadru, s-a observat că obiectul este de fapt compus din patru lumini aşezate simetric", concluzionează specialiştii care încă mai lucrează la caz.

Stele cu coadă la Pupezeni

Pe 29 noiembrie 2003, doi ufologi de la ASFAN au plecat spre Bârlad, la Pupezeni, comuna Bălăşeşti, unde localnicii au sesizat mai multe fenomene luminoase inexplicabile. S-au intervievat 13 martori. Unul dintre ei a povestit că într-o noapte a văzut o lumină deasupra pădurii aflate în apropiere, avea forma unui curcubeu, se ridica şi cobora permanent. Altul a spus că era mare cât un lighean şi era verde. În zonă nu sunt baze militare şi nu s-au efectuat zboruri care să justifice fenomenele observate.

"Fenomenele constau în lumini nocturne de diferite forme, mărimi şi culori care staţionează la diferite înălţimi ori se deplasează lent sau rapid, în linie dreaptă sau în zig-zag, de multe ori acestea se prezintă ca nişte stele cu coadă", au scris experţii, decişi să găsească o explicaţie şi la acest caz.

FALSURI

Cineva a fotografiat lustra din camera unui hotel din Suceava reflectată în geam şi a spus că e un OZN pe care l-a descoperit dimineaţa, la cafea. Şi televiziunile aleargă după marţieni, pentru audienţă

Gheorghe Cohal, directorul executiv al ASFAN, spune că sunt destul de multe cazuri OZN raportate în România. "Însă puţine sunt palpabile, în sensul că sunt întâlniri de gradul I, lumini văzute de la distanţă, în special noaptea. Sunt mulţi care filmează, dar nu au şi partea de început sau de sfârşit, iar când analizezi îţi dai seama că e Luceafărul la asfinţit sau Jupiterul care se vede foarte puternic de lângă Lună", explică ufologul Cohal.

"Dom'le, am văzut extratereştri!"

De cele mai multe ori se întâmplă ca OZN-urile să fie confundate cu fenomene meteorologice, precum fulgerele globulare sau nori cu forme ciudate, experimente militarecuaparatene con venţionale sau aştri cereşti.

"Există şi foarte lume entuziastă - «dom'le am văzut OZN, numai asta putea să fie» - şi nu mai stau să asculte alte explicaţii", spune Alexandru Muşat, membru al ASFAN şi fizician de profesie.

Pe o pistă falsă au fost trimişi la Suceava. Au primit câteva fotografii în care cel care a pozat spunea că apare un OZN pe cer. "În camera respectivă de hotel neam dat seama că era vorba despre o aplică ce se reflecta în geam. Probabil a vrut să ne testeze să vadă cât suntem de serioşi", spune zâmbind Cohal.

Ufologul afirmă că are o experienţă de aproape 30 de ani în arta fotografică şi e greu să-l păcăleşti: "Îmi dau seama imediat când e făcătură. Pot să-ţi fac OZN-uri câte vrei pe poze". În alte cazuri au fost invitaţi şi de televiziuni să dea explicaţii. "Când se întorcea o echipă de la o filmare de pe litoral au filmat un avion cu coadă şi mă puneau să susţin că e OZN, ca să facă audienţe la ştiri. Le-am zis să sune la forţele aeriene. N-am mai primit niciun răspuns", îşi aminteşte ufologul Cohal.

Pe Muşat o televiziune l-a invitat să vadă un OZN raportat în Parcul Herăstrău: "O chinezărie, o jucărie-licurici care era într-un balon cu heliu se ridica spre cer şi ei spuneau că e OZN".

Lumea s-a mai familiarizat cu fenomenul

În investigaţii trebuie şi ceva atenţie la psihologia oamenilor. "Era o ştire la televizor despre o apariţie a unui OZN. În timp ce se derulau nişte imagini, pe ecran se plimba o creatură animată care semăna cu un scafandru. A doua zi au mai fost acolo şi alte televiziuni să ia reacţii. Toată lumea din sat a început să descrie exact scafandru ăla de la televizor", a constatat amuzat Gheorghe Cohal.

Ufologii spun că sunt foarte multe falsuri şi glume care ajung să ducă în derizoriu fenomenul. "Noi suntem sceptici şi trebuie să fim tot timpul cu picioarele pe pământ. Mulţi observatori ezită să spună public ceea ce au văzut tocmai să nu fie luaţi peste picior, să nu fie desconsideraţi de prieteni, de familie. Deşi, în ultima perioadă, lumea s-a mai familiarizat", concluzionează ufologul Cohal. "Multe dintre filmele în care au fost surprinse OZN-uri, cu cât sunt mai detaliate, cu atât sunt mai departe de adevăr. S-ar putea ca ele să pornească de la cazuri reale, însă par că vor să ducă totul în derizoriu. E un fel de manipulare."ALEXANDRU MUŞAT, fizician, ufolog

ASFAN IPOTEZE

OZN-urile şi-au pierdut bujiile

În 1973, lângă oraşul Aiud, muncitorii care scoteau nisip dintr-o carieră au găsit la mal trei corpuri întărite puternic. Păreau lucrări de studiat pentru arheologi, aşa că le-au lăsat deoparte până au venit specialiştii. La o analiză mai atentă, s-a constatat că în două dintre corpuri, erau oase fosile, iar în celălalt un obiect care semăna cu un topor.

Pentru analize mai complexe, descoperirile au fost trimise la un institut de cercetare de la Cluj. Ulterior, specialiştii au ajuns la concluzia că e vorba despre scheletul unui mastodont, o bucată din osul unui picior şi o bucată de măsea, care ar data din urmă cu cel puţin 800.000 de ani. Descoperirea care i-a atras pe ufologi a fost la cea de-a treia descoperire. Era un obiect ce nu semăna nici cu un topor şi nu era nici din piatră.

O bucată dintr-o navă zburătoare

Dus la Institutul de Cercetări de la Măgurele, în urma analizelor de laborator s-a ajuns la concluzia că metalul este un aliaj format din 12 elemente diverse, iar cel mai interesant era că aluminiul era prezent în proporţie de 89%. Ufologilor li se pare ciudat că un obiect din aluminiu a fost descoperit alături de resturile osoase ale unui mastodont din urmă de mai bine de 800.000 de ani. Aluminiu a fost descoperit în laborator în anul 1852 şi a început să se producă industrial 60 de ani mai târziu. Întrebarea pe care şi-o pun ufologii este dacă nu cumva s-ar fi putut ca "cineva" să fi zburat în acele timpuri preistorice şi să-şi fi pierdut una dintre piesele suporţilor de aterizare.

Fagurele

Un alt obiect dubios a fost descoperit în anii '70, într-un sat din Munţii Buzăului. În căutarea unor pietre deosebite pentru acvariul unui prieten, un om a găsit în râu o piatră cu o formă ciudată. Avea mai multe orificii, dădea impresia că e alcătuită din ţevi pătrate cu latura de 1 mm aşezate una lângă alta. Când au analizat-o prima dată, ufologii spun că era un obiect care părea destul de fragil.

În 1999 a fost dus la mai multe insituţii, printre care Facultatea de Geologie, Muzeul "Grigore Antipa", inclusiv Institutul de Metale Neferoase şi Rare, dar fără vreun rezultat, nimeni nu a putut să spună ce este obiectul respectiv. Una dintre ipoteze a fost aceea că ar fi un catalizator de maşină. "Totuşi există diferenţe faţă de catalizatoarele uzuale, în plus acestea au fost introduse relativ recent în producţie, aşa că ne putem întreba la ce putea el servi înainte de 1970 şi cum a ajuns în acel loc foarte retras?", se întreabă ufologul.

Ne puteți urmări și pe Google News