Asigurările vor plăti medicilor de familie trei consultaţii pentru un episod de boală acută. În plus, de anul viitor, pacienţii care doresc să se transfere de la un medic de familie la altul vor fi obligaţi să completeze un model special de cerere în care să declare pe proprie răspundere că nu solicită transferul mai devreme de 6 luni calendaristice.
Prevederile sunt cuprinse în proiectul normelor la Contractul- cadru pe 2011 care reglementează funcţionarea sistemul public de asigurări de sănătate. Medicilor de familie nu li se mai decontează decât trei consultaţii pentru un episod de boală acută, iar dacă trimit pacientul la un medic specialist, cei doi doctori trebuie să se încadreze în cele trei consultaţii pentru a primi bani de la asigurări.
Proiectul mai prevede că, "în situaţiile în care la o consultaţie se diagnostichează două sau mai multe afecţiuni acute, numărul consultaţiilor decontate de casa de asigurări de sănătate este de maximum trei". "Ar trebui să se definească episodul de boală acută"
"Decizia completării unui formular când soliciţi transferul de la un medic la altul mi se pare în regulă. În privinţa numărului de trei consultaţii decontate doctorilor de familie pentru un episod de boală, situaţia nu e aceeaşi pentru toate afecţiunile. Ar trebui să se dea o definiţie a episodului de boală acută, aşa cum există în sisteme de asigurări de la care şi noi ne-am inspirat: la un pacient cu amigdalită regula se poate aplica, dar ce faci la un bolnav cronic sau dacă medicul nu se lămureşte despre ce afecţiune este vorba în cele trei consultaţii", se întreabă medicul de familie Cristian Sever Oană.
Actul medical, mai prost plătit decât munci semicalificate
În privinţa fondurilor care vor fi alocate medicilor anul viitor, situaţia rămâne la fel de critică precum în acest an. "Facem în continuare medicină pe doi lei. Spre exemplu, la radiologie, pentru o radiografie pulmonară ni se plăteşte 25 de lei, ceea ce echivalează cu 6 euro, în alte ţări asigurările achită 100 de euro. Unul dintre motivele preţurilor aşa de mici de la noi e faptul că nu se ia în considerare uzura aparatelor, interpretarea rezultatelor de către medic. Actul medical e mai prost plătit decât nişte acte semicalificate gen tuns sau masaj", comentează Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu.
În plus, puţinii bani de la casele de asigurări care ajung la radiologie se termină după primele zece zile din lună, iar pacienţii tot din buzunar îşi plătesc analizele. Pentru o consulaţie la un medic specialist, casa de asigurări achită în medie 10 lei.