Amelia Antoniu a revenit pe scenă: "Voi naşte la Spitalul Universitar din Capitală"

Amelia Antoniu a revenit pe scenă: "Voi naşte la Spitalul Universitar din Capitală"

Prim-solista Teatrului de Operetă din Bucureşti, care a revenit pe scenă după cinci luni de când a fost infectată cu o bacterie intraspitalicească, spune că vrea să nască cu medicii care au salvat-o.

Prim-solista Teatrului de Operetă "Ion Dacian", din Capitală, a revenit pe scenă, sâmbătă seară, în rolul cochetei din "Văduva veselă", a lui Franz Lehár.

Spectacolul s-a jucat cu casa închisă, în sală fiind prezenţi familia artistei, medicii de la Spitalul Universitar şi colega ei de suferinţă, Alice Preda, de care acum o leagă o strânsă prietenie.

Amelia, care va deveni mamă peste şase luni, vorbeşte pentru EVZ despre revederea cu publicul, despre planurile sale, despre cariera pe care o iubeşte şi, mai ales, despre copilul care urmează să vină pe lume.

Nu uită să amintească de faptul că vinovaţii care, în urmă cu cinci luni, au dus-o în pragul morţii trebuie pedepsiţi. Chiar şi aşa, este hotărâtă să nască în România, chiar dacă medicii, printre care şi Sorin Oprescu, i-ar recomanda, dată fiind condiţia ei, o clinică din străinătate.

EVZ: Revenirea pe scenă? Amelia Antoniu: Am avut premieră, sâmbătă seară, la Operetă, şi am urcat pe scenă cu o infinită emoţie şi cu mult dor. Am avut forţă şi m-a bucurat foarte mult reîntâlnirea cu colegii şi cu publicul, care au fost minunaţi.

Cum au decurs repetiţiile de la Operă? Sunt precauţii de care trebuie să ţineţi cont şi acum? Repetiţiile pentru rolul de cochetă din "Văduva Veselă", a lui Franz Lehár, le-am făcut în regim special, la mine acasă, timp de două luni, până am putut reveni alături de colegii mei, la teatru. În ceea ce priveşte precauţiile, acum nu este nimic deosebit de care să ţin cont, în afară de acele reguli care trebuie urmate de orice solist de operă.

Ce aţi putea spune acum despre încrederea în sistemul sanitar românesc? Ei, este foarte greu… Mare încredere cred că nu mai are nimeni după tot ceea ce s-a întâmplat, însă eu sper ca, până la urmă, lucrurile să se mai schimbe. Am încredere îm medicii de la Spitalul Universitar, care au avut o deosebită grijă de de mine şi care mi-au fost alături şi după ce m-am însănătoşit.

Continuaţi demersul în justiţie împotriva Spitalului CF2? Da. Eu şi Alice Preda am făcut o plângere penală împotriva unităţii medicale şi acum urmează o serie întreagă de anchete ale autorităţilor competente în domeniu. Lăsăm procesul penal să îşi urmeze cursul şi să plătească toţi cei vinovaţi, iar, în ceea ce priveşte un proces civil, îl vom deschide atunci când vom considera că este nevoie. Încă nu ne-am gândit la despăgubiri, dar, aşa cum am mai spus, fiind vorba despre un proces penal nu este vorba despre despăgubiri.

Mesaj pentru medicii salvatori? Le-am dat zeci de mesaje până acum. Împreună cu Alice (Alice Preda, cealaltă pacientă infectată la Spitalul CF2) am mers pur şi simplu în vizită la spital, deşi psihologii spun că tendinţa acelora care scapă din astfel de situaţii-limită este de a rupe orice legătură cu acea perioadă care le-a provocat amintiri neplăcute.

Dovadă că legătura dintre noi s-a păstrat este că o mare parte a corpului medical a fost prezent la premiera de sâmbătă, inclusiv directorul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu. M-a bucurat enorm să am alături oameni de suflet. În afară de mesajul pentru medici, am şi un mesaj pentru presă, căreia îi mulţumesc din suflet pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului. Sunt sigură că fără ajutorul dvs. nu aş fi scăpat.

Viitorul sună… Viitorul mi-l fac în funcţie de bebeluş. Voi naşte la Spitalul Universitar, cu aceşti doctori extraordinari pe care îi cunosc şi în care am încredere. Cert este că îmi doresc să revin pe scenă cât mai repede cu putinţă, să nu stau acasă toată perioada legală de doi ani. Ştiţi, profesia mea este ca un sport: dacă nu îţi foloseşti vocea constant, eşti descalificat. "Mare încredere în sistemul medical din România nu cred că mai are nimeni după tot ceea ce s-a întâmplat, însă eu sper ca, până la urmă, lucrurile să se mai schimbe. Am încredere îm medicii de la Spitalul Universitar, care mi-au fost alături." AMELIA ANTONIU, prim-solistă a Teatrului de Operetă "Ion Dacian"

MALPRAXIS

O operaţie de rutină

Amelia Antoniu, 36 de ani, a ajuns la Spitalul CF2 din Capitală, pe 20 aprilie, pentru o intervenţie chirurgicală pe col uterin, considerată de rutină. La o zi de la operaţie, artista a început să se simtă rău, iar, după două ore, a intrat în şoc septic şi apoi comă.

Analizele au arătat că fusese infectată cu o bacterie contractată din spital. Deşi i-au fost date puţine şanse de supravieţuire, salvarea Ameliei a venit de la medicii Spitalului Universitar din Capitală. La cinci zile de la externare ea a suferit o recădere şi a fost internată din nou la Universitar.

Ne puteți urmări și pe Google News