Remaniaţii lui Crin: ne-ai pus să muncim şi alţii-s în guvern
- Vladimir Tism ăneanu
- 23 septembrie 2010, 11:43
După câteva ore de contre, Antonescu şi-a trecut "cabinetul" de votul PNL. "Cât am fi avut de câştigat dacă-l puneam pe Fenechiu la Transporturi?", a fost argumentul liderului liberal.
Lăsaţi pe tuşă, liberalii care se visau miniştri în guvernul din umbră al PNL i-au cerut ieri socoteală lui Crin Antonescu. I-au bătut obrazul că nu i-a pus pe listă şi i-a lăsat să muncească la programul de guvernare pentru alţii.
Cu toate acestea, "cabinetul" lui Antonescu a trecut de Delegaţia Permanentă (DP) cu 90 de voturi "pentru", 38 "împotrivă" şi şase abţineri. Asta, în condiţiile în care aproape jumătate dintre membrii DP au lipsit. Printre aceştia, Relu Fenechiu şi Norica Nicolai, doi dintre oamenii impuşi de Antonescu, dar nemulţumiţi de strategia de ultim moment a acestuia.
Citiţi şi:
- "Guvernul din umbră" al lui Antonescu, validat în Delegaţia Permanentă a PNL
- Fenechiu: guvernul lui Crin, bun doar până la alegeri
Orban: cine-şi pune pielea la bătaie n-are loc nicăieri
Tonul nemulţumirilor l-a dat Ludovic Orban. "Oamenii care muncesc şi-şi pun pielea la bătaie n-au loc nicăieri", i-a spus el lui Antonescu, reluându-şi diputa cu acesta pe tema listelor impuse.
În ajutor i-a sărit Varujan Vosganian, care a contestat şi el felul în care au fost nominalizaţi miniştrii din umbră, chiar dacă procedura i se părea corectă atunci când a fost ales vicepreşedinte la Congres.
"Ne-ai pus să muncim la programul de guvernare şi i-ai pus pe alţii în guvern", i-a spus el, potrivit unor surse din partid, lui Crin Antonescu. În corul nemulţumiţilor au intrat şi Cristian Adomniţei, şi Teodor Atanasiu, dar şi fostul şef al PNL Călin Popescu-Tăriceanu, susţinut mai mulţi parlamentari.
Aceştia i-au reproşat lui Crin Antonescu că s-a grăbit să dea o lovitură de imagine, lansând pe piaţă guvernul din umbră al PNL fără a se consulta în prealabil cu partidul şi, mai mult, nici măcar liberalii nu ştiu cine sunt unii dintre specialiştii propuşi.
"E, aşa, o struţo-cămilă. Nu-i nici guvern politic, nici de tehnocraţi. Totul e cu jumătate de măsură", i-a aruncat unul dintre parlamentari şefului său.
"Recunoaştem că nu avem oameni în partid. Şi nici nu sunteţi preocupaţi să găsiţi oameni aici", a completat un lider PNL, potrivit surselor citate.
Rişti şi câştigi
După ce i-a lăsat pe toţi să vorbească, chiar încurajându-i să o facă, Antonescu a pus capăt terapiei de grup: "Vreau să vă pun o întrebare la care să vă gândiţi şi nu vreau să-mi daţi răspunsul acum. Dacă l-aş fi propus pe Atanasiu la Apărare, pe Fenechiu la Transporturi sau pe Vosganian la Finanţe, am fi avut de câştigat sau de pierdut?".
Se pare că a fost destul de convingător, Delegaţia Permanentă votându-i ulterior cabinetul în formula pe care a propus-o săptămâna trecută.
De altfel, şeful PNL a confirmat, la finalul şedinţei, disputele din spatele uşilor închise. "S-a discutat îndelung structura, dar mai ales componenţa guvernului alternativ. Faptul că acest guvern politic cuprinde patru tehnocraţi nu a trecut atât de uşor, fără confruntare şi fără dezbatere, în PNL. El e un guvern politic pentru că, în ansamblul său, este asumat de un partid politic şi are un program de guvernare politic, care e al PNL", a susţinut Crin Antonescu.
A doua modernizare a României, varianta PNL
Delegaţia Permanentă a adoptat ieri şi programul de guvernare "Statul liberal" şi subintitulat "A doua modernizare a României". Potrivit lui Antonescu, acesta va face obiectul dezbaterii publice în perioada care urmează.
"Împreună cu acest program politic, de azi, PNL are şi un guvern alternativ, o ofertă pe care PNL o face în premieră cetăţenilor României. El a pricinuit discuţii intense, contradictorii, care toate au fost pe deplin democratice şi civilizate. S-au soldat cu un vot. Conform acestui vot, cabinetul a fost învestit şi devine în acest moment guvernul oficial alternativ, din umbră, al PNL", a explicat liderul liberalilor.
El a ţinut să precizeze că nimeni nu le mai poate acum reproşa liberalilor că nu au o soluţie pentru guvernare.
"Alternativa noastră există acum, e concretă, oficială şi e clară, într-un program de guvernare şi o echipă de guvernare", a spus el, precizând că PNL demonstrează că există oameni care au curaj să-şi asume guvernarea.
Planuri pentru prezidenţiale
Pe de altă parte, Crin Antonescu nu crede că postura de premier îi afectează şansele de prezidenţiabil.
"Nu sunt deloc temător de faptul că, din cauză că voi fi prim-ministru, n-aş mai putea fi candidat prezidenţial sau că PNL nu ar avea variante pentru toate aceste posturi. (…)Sigur că nu poţi fi de facto şi preşedinte şi premier al României, în acelaşi timp, ceea ce nici nu-mi doresc. Dacă, în 2012, PNL câştigă alegerile sau o combinaţie în care îi revine primul-ministru, e foarte bine. Sunt prim-ministru şi, la momentul la care se pune problema alegerilor prezidenţiale, strâng partidul şi decidem cine candidează. Teoretic şi primul- ministru poate candida, nu? E foarte clar", a spus el.
"Faptul că acest guvern politic cuprinde patru tehnocraţi nu a trecut atât de uşor, fără confruntare şi fără dezbatere, în Partidul Naţional Liberal.", CRIN ANTONESCU, preşedinte PNL
90 de membri din Delegaţia Permanentă au fost de acord cu guvernul propus de şeful liberalilor