Românii au petrecut ungureşte la Debrecen întreaga săptămână, participând la Carnavalul Florilor, un eveniment unic în Europa.
Săptămâna Carnavalului Florilor este cel mai mare şi spectaculos eveniment al oraşului Debrecen. Timp de cinci zile cât a durat festivalul, oraşul s-a transformă în florările ambulantă şi orice activitate s-a desfăşurat sub semnul florilor, al muzicii şi dansului.
Festivalul este una dintre cele mai cunoscute manifestări ale Ungariei. Carnavalul Florilor din Debrecen este singular în Europa. În fiecare zi, care alegorice cu compoziţii de flori spectaculoase au defilat în oraş pe o distanţă de 5 kilometri.
Scopul? Înflorirea oraşului, spun organizatorii. Tot ei au confirmat că pentru „înflorirea” maşinilor carnavalului s-au folosit anul acesta 3 milioane de fire. Caravana florilor este însoţită de formaţii artistice, grupuri de majorete, stegari, fanfare.
„Invitatul special de anul acesta a fost principalul membru formaţiei UB40, Ali Campbell. El a distrat mulţimea sosită la carnaval cu hituri noi şi vechi în piaţa prinicipală a oraşului”, a declarat Kovács Zsuzsanna, managerul de marketing al Debreceni Gyógyfürdő Kft.
Mâine rolul principal va fi deţinut de flori. Pe lângă maşinile acoperite în totalitate cu flori vor fi prezente în defilare şi maşini de epocă. Pe data de 21 august carnavalul va fi încheiat de o altă legendă a muzicii pop, Bobby McFerrin. Magnetul de la Aquaticum La Debrecen, oraş situat aproape de graniţa vestică a României, se găseşte unul dintre cele mai frumoase parcuri acvatice. Băile mediteraneene, unice în Ungaria, servesc turiştilor pentru recreere de mulţi ani. Săptămâna aceasta a avut loc aici un concurs pe toboganele cu apă, iar la Parcul Acvatic Aquaticum din Debrecen a avut loc Campionatul de întrecere pe tobogane, care aşteaptă concurenţi atât din ţară cât şi din străinătate.
Baia termală din Debrecen foloseşte apă de 69 de grade C, care ajunge la suprafaţă de la o adâncime de 1.400 metri. Apa este bogată în substanţe organice şi anorganice, fiind recomandată în special celor cu probleme locomotorii şi neurologice. Aquaticum este un parc acvatic mediteranean acoperit, oferă de la plante exotice, piscine pentru toate vârstele până la un bazin cu valuri, 12 tobogane, perete de escaladare, duşuri de masaj de diferite tipuri, jacuzzi, piscină cu gorte, piscină cu curent de apă, gheizere, centru de masaj, centru de saună şi băi de aburi. Pe durata carnavalului, unul dintre hotelurile de patru stele din oraş, Hotelul Aquaticum Termal şi Wellness, aflat în parcul Nagyerdő oferă oaspeţilor cazare la preţ promoţional: două nopţi, cu demipensiune şi acces gratutit la toate distracţiile din parcul acvatic, la 140 de euro.
Debrecen, oraşul turistic Al doilea oraş ca mărime al Ungariei, Debrecen are o populaţie de 211.000 de locuitori şi este capitala comitatului Hajdú-Bihar. Între Oradea şi Debrecen sunt doar 75 de kilometri, iar de Baia Mare îl desparte o distanţă de 120 de kilometri. Debreţin este un important centru cultural, artistic şi ştiinţific.
În centrul oraşului, care apare ca o piaţă pietonală uriaşă, a fost construită cea mai mare fântână din ceramică din Europa, cu un diametru de 20 de metri. Merită vizitate Marea Biserica Reformată din Piaţa Kossuth, simbolul oraşului; Muzeul Déri cu cele trei picturi ale lui Mihály Munkácsy, “Cristos dupa Pilat”, “Calvary” si “Ecce Homo”, numite împreună “Trilogia”; Muzeul Comemorativ Ferenc Medgyessy (unul din din cei mai apreciaţi artişti plastici maghiari); Biserica Reformata Mică sau “biserica trunchiată”; Muzeul Literaturii; Teatrul Csokonai; Marea Pădure (Pădurea se întinde pe o suprafaţă de 1.082 hectare şi a fost înregistrată ca prima rezervaţie a ţării, în 1937); Grădina Zoologică şi Botanică (aproape 1400 de animale din 170 specii de pe patru continente şi o impresionantă colecţie de cactuşi, 2500 din cele 3000 cunoscute în lume, putând fi văzute aici); Arena Ice (singurul patinoar acoperit din estul Ungariei).