Boli de urechi de la apa mării, din ştranduri şi din piscine

Boli de urechi de la apa mării, din ştranduri şi din piscine

Din cauza nisipului sau a clorului din apa piscinelor, numărul celor care suferă de otite externe creşte vara. Medicii explică ce trebuie să faceţi pentru a preveni şi trata aceste probleme.

Infecţiile urechii care apar din cauza germenilor din apă afectează în special persoanele predispuse la alergii, dar şi copiii şi bătrânii ori pe cei cu ten gras sau uscat.

"Aceste predispoziţii favorizează apariţia otitei mai ales după baia în apa mării, din cauza prezenţei algelor şi a nisipului, sau din cauza apei de la ştrand care conţine clor. Schimbarea de mediu, oboseala prin înot sau practicarea lui ca sport duce la instalarea unei infecţii locale, denumită otită externă", explică Elena Lăţcan, medic ORL la Centrul de Diagnostic şi Tratament "Dorobanţi" din Bucureşti.

Febră, mâncărime, secreţii

Otita externă este cauzată, cel mai adesea, de un germen favorizat de poluare şi căldură, care este şi rezistent la antibiotice.

"În conductul auditiv extern se instalează o infecţie cu stafilococul auriu hemolitic, germen foarte rezistent la antibiotice, care rezistă mult în mediul înconjurător, mai ales în condiţii de poluare a mediului şi a caniculei", mai spune medicul Elena Lăţcan.

Alţi germeni întâlniţi des sunt şi ciupercile, dar şi alte bacterii (pneumococi, streptococi, bacili). Toţi aceşti germeni preferă să se "instaleze" la rădăcina firelor de păr de la intrarea în ureche, unde sunt hrăniţi cu sânge. Aceştia, prin mecanisme alergice produse de secreţia locală de toxine, determină bolnavul să se scarpine. Astfel, pielea se înroşeşte, ceea ce face ca bacteria să aibă mai mult sânge cu care să se hrănească, pielea se fisurează şi el pătrunde şi mai adânc, se înmulţeşte şi produce substanţe cu care neutralizează medicamentele.

De aceea, otita externă pe care o produce durează până la trei săpămâni pentru a fi vindecată şi există riscul să reapară. Boala se manifestă prin febră care creşte, senzaţii de cald, arsuri, mâncărimi, o mică secreţie locală, dar şi cu eczeme urât mirositoare, în funcţie de germenele implicat.

"În cazul infecţiei cu stafilococ auriu hemolitic apare şi un furuncul, cu vârful verde, care trebuie operat de urgenţă pentru evacuarea puroiului", atenţionează Elena Lăţcan.

"Otita externă apare mai ales după baia în apa mării, din cauza pre zenţei algelor şi a nisipului, sau din cau za apei de la ştrand care conţine clor." ELENA LĂŢCAN, medic ORL

PREVENTIV

Ştergeţi urechile după ieşirea din apă

Pentru a preveni otitele, specialiştii vă recomandă să vă ştergeţi foarte bine în urechi, imediat după ieşirea din apa mării, piscină sau ştrand. De asemenea, evitaţi să vă scărpinaţi în ureche. Dacă aveţi probleme puteţi să apelaţi la o curăţare locală.

"Asta presupune folosirea unei soluţii alcoolizate cu care igienizaţi urechea cu un beţişor. Un alt tratament este vată cu rivanol 2% din oră în oră, plus algocalmin, nurofen, diclofenac sau ketonal forte de trei ori pe zi, timp de 1-2 zile", recomandă medicul Elena Lăţcan.

Specialiştii susţin că tratamentul aplicat rapid poate duce la vindecarea otitei. În cazurile mai grave, medicii pot recomanda tratament injectabil. Dacă există complicaţii se poate ajunge chiar la operaţie. Pătrunderea apei, şamponului, săpunului în ureche întreţine infecţia şi împiedecă vindecarea.

Un alt lucru important pentru cei afectaţi este să folosească un prosop personal care se fierbe şi se calcă.

Ne puteți urmări și pe Google News