Zile de foc în România. Cum ne ferim de caniculă

Zile de foc în România. Cum ne ferim de caniculă

Va fi un weekend canicular în toată ţara. Meteorologii au prelungit până luni codul galben de caniculă emis în urmă cu două zile. Temperaturile vor depăşi 35 de grade, mai ales în regiunile sudice şi estice, iar indicele de confort termic ITU va trece de pragul critic de 80 de unităţi.

În această după-amiază, cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în sudul şi estul Munteniei, inclusiv în Bucureşti, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei, unde vor fi valori de 38 - 39 de grade. În zonele montane şi în vestul ţării vor fi ploi torenţiale, vânt, vilejii şi căderi de grindină. Sute de apeluri la ambulanţă Numărul celor căzuţi pe stradă din cauza căldurii s-a amplificat, iar operatorii de ambulanţă primesc sute de apeluri. Ieri, până la ora 16.00, în Capitală, au fost înregistrate la 581 de apeluri, 321 fiind urgenţe, din care 14 pentru căzuţi în stradă, 55 pentru lipotimii şi sincope şi trei pentru insolaţii. Bărbatul adus marţi din Tulcea cu hipertermie şi intoxicaţie cu vapori de vopsea, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală a murit, ieri, ridicând astfel la cinci numărul victimelor făcute de caniculă. Cum ne afectează canicula? Cei mai expuşi la riscuri sunt copiii, bătrânii şi persoanele care prezintă insuficienţă cardiacă sau hipertensiune arterială. Temperaturile ridicate pot provoca dezechilibre ale organismului şi chiar şoc termic. Cele mai des întâlnite efecte sunt stări de oboseală, dureri musculare, slăbiciune, dureri de cap, vărsături, ameţeli, greaţă. În cazuri extreme, pot apărea chiar şi tulburări ale funcţiei cognitive, halucinaţii, confuzie, dezorientare şi chiar comă. Sfaturi de la medici Ministerul Sănătăţii a reluat recomandările privind protejarea împotriva caniculei.

  • este recomandat consumul de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.
  • medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, care conţin o cantitate mare de apă (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii)
  • Trebuie evitat alcoolul (inclusiv berea sau vinul) deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este recomandată evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase).
  • pe parcursul zilei, este bine să facem duşuri calde. Dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura din exterior. 
  • trebuie evitată expunerea la soare în intrevalul 11.00-18.00. Dacă este absolut necesară, trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • e bine să evităm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

Ne puteți urmări și pe Google News