Aventurierul şi realizatorul de documentare Chris Terrill va poposi în mijlocul furiilor naturii, în căutarea "furtunii supreme".
Maşini avariate, pomi smulşi din rădăcini, case fără acoperiş, şoselele şi căile ferate blocate, curentul electric şi liniile telefonice căzute, pagube de milioane de dolari şi, uneori, răniţi sau morţi. Acestea sunt imaginile de coşmar care rămân în urma unei furtuni puternice.
De azi, de la ora 21.05, Discovery World prezintă "Fascinaţia furtunilor", un documentar despre cele mai puternice furii ale naturii. Chris Terrill, realizatorul documentarului, va fi el însuşi în acţiune alături de cei care trăiesc în calea stihiilor pentru a se întâlni cu forţa uluitoare a naturii.
Terrill a străbătut tot Pământul, în căutarea furtunii supreme, fiind uimit de frumuseţea distructivă a uraganelor, furtunilor în largul mării, tornadelor, viscolelor sau a furtunilor în deşert.
România pe harta vijeliilor
Meteorologii spun că furtunile violente de o jumătate de oră şi vijeliile de vară devin, în România, un fenomen tot mai probabil. Locul exact unde se vor produce nu poate fi cunoscut decât cu aproximativ o oră înainte, spun specialiştii.
Cea mai puternică furtună de la noi s-a petrecut în 2002, la Făcăieni, când au murit trei oameni şi aproape 500 de case au fost devastate.
INTENSITATE
Uraganul vine cu peste 117 km/h
Furtunile sunt măsurate şi încadrate de meteorologi în funcţie de intensitatea vântului. Furtuna se produce între 10 până la 12 pe scara Beaufort.
Vânturile de intensitate 10 ating viteze de 88-101 km/h, iar cele de intensitate 11 - 102-117 km/h cauzează furtuni violente. Vânturile cu viteze mai mari de 117/km/h - intensitate 12 - sunt numite vânturi de intensitatea uraganului.
CV
Dependent de adrenalină
Regizor, cameraman, aventurier şi scriitor, Chris Terrill s-a născut în Brighton în 1952. A absolvit Durham University şi şi-a luat doctoratul în geografie şi antropologie.
După o perioadă în care a fost profesor, apoi antropolog s-a angajat ca producător la BBC World Service axându-se pe documentare de investigaţie şi călătorind în toată lumea.
A fost premiat de Royal Television Society Award pentru seria "Soho Stories", fiind considerat inventatorul genului docu-soap. A primit şi Premiul Emmy pentru jurnalism de investigaţie cu filmul "Ape Trade", dar şi BAFTA pentru "Soho Stories" şi "Through the Eyes of the Old".
După 20 de ani la BBC, şi-a înfiinţat propria companie "Uppercut Films Ltd".
21.05 - DISCOVERY WORLD