În primele şase luni ale acestui an, valoarea exporturilor a crescut cu aproape un sfert comparativ cu acelaşi interval din 2009, până la peste 17,16 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Avansul exporturilor a fost susţinut de valoarea în creştere a livărilor pe pieţele externe a maşinilor şi echipamentelor de transport, a combustibililor mainerali şi lubrifianţilor, a materiilor prime şi a materialelor, a produselor chimice şi a produselor conexe, precum şi a altor produse manufacturate.
În intervalul menţionat, importurile s-au cifrat la peste 21,86 miliarde de euro. Comparativ cu primul semestru din 2009, exporturile au crescut cu 25,8% la valori exprimate în euro, iar importurile cu 19,3% la valori exprimate în euro.
Deficitul comercial s-a ridicat la peste 4,7 miliarde de euro în creştere cu 25,4 milioane euro faţă de primele 6 luni din 2009.
Cea mai mare parte a schimburilor comerciale s-a realizat cu state din Uniunea Europeană, respectiv 73,4% din total exporturi şi 71,8% din total importuri. Valoarea exporturilor intracomunitare de bunuri a fost de aproape 12,6 miliarde de euro, iar importurile s-au plasat la aproximativ 15,7 miliarde de euro.
În semestrul I 2010, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse:
- maşini şi echipamente de transport - 43,2% la export şi 35,0% la import
- alte produse manufacturate - 34,3% la export şi 30,7% la import
Potrivit datelor publicate de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR), Automobile Dacia, Nokia România, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galaţi şi OMV Petrom au fost, în primele patru luni, principalii exportatori, în ordinea prezentată, asociaţia anunţând totodată "ieşirea exporturilor din recesiune".