Memorialul revoluţiei, mutat în Bastionul Theresia

Memorialul revoluţiei, mutat în Bastionul Theresia

Singurul muzeu dedicat Revoluţiei din decembrie 1989, Memorialul Revoluţiei din Timişoara, va fi mutat din sediul unde a funcţionat 12 ani în complexul Bastion.

Muzeul Revoluţiei a rămas fără sediu anul trecut, după ce urmaşii foştilor proprietari, care iniţial au fost despăgubiţi pentru imobil cu suma de 300.000 de euro, au obţinut, în instanţă, retrocedarea în natură a clădirii situate pe strada Emanoil Ungureanu. La şedinţa de astăzi, consilierii locali au  votat atribuirea unui spaţiu din Complexul Bastion.

La Bastion, complex aflat în reabilitare cu fonduri europene, municipalitatea deţine o porţiune unde, iniţial, a vrut să facă un spaţiu expoziţional dedicat industriei berii. „S-a avizat atribuirea în folosinţă gratuită pe o perioadă de cinci ani a spaţiilor de 1403,17 metri pătraţi către Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie1989 Timişoara, cu destinaţia de sediu, săli expoziţionale, muzeu memorial al revoluţiei şi centrul de documentare şi informare publică despre Revoluţia Română din Decembrie 1989”, au stabilit consilierii locali.

În 2000, prin OUG 46, Memorialul, care cuprinde Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia din România, a fost declarat „ansamblu de interes naţional”.

Construcţie de sec. XVIII

Bastionul Theresia a fost construit, în stil Vauban (în formă de stea), în urmă cu aproape trei secole şi făcea parte dintr-un sistem de fortificaţii, fiind cel mai mare dintre cele nouă  bastioane ale Cetăţii Timişoara denumite Carol, Francisc, Theresia, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu şi Elisabeth.

Bastionul reprezintă ruinele vechii cetăţi a Timişoarei şi a fost ridicat în anii '30 ai veacului al XVIII-lea, în stil baroc, servind ca depozit de grâne. Ulterior, între anii 1758-1790, a servit drept reşedinţă a Episcopiei Romano-Catolice. De la începutul secolului trecut, Bastionul îşi deschide porţile şi adăposteşte mai multe ateliere şi depozite, o şcoală de ucenici, una de echitaţie, o şcoală de etnografie, o şcoală de scrimă, o tipografie, internate şcolare ori arhivele statului.

După 1970, aici au fost mutate colecţiile de etnografie bănăţeană ale Muzeului Banatului, un muzeu tehnic, colecţiile vechi ale Bibliotecii Judeţene. După reabilitare, şi anume din această toamnă, Bastionul ar avea ca destinaţie exclusivă domeniul cultural.

Ne puteți urmări și pe Google News