La plimbare cu ghidul prin Bucureştiul istoric

La plimbare cu ghidul prin Bucureştiul istoric

Începând de sâmbătă, bucureştenii se vor putea plimba în weekend prin Capitală însoţiţi de ghizi care le vor vorbi despre clădirile istorice.

Trecem deseori pe lângă clădiri cu arhitectură deosebită, pline de semnificaţii istorice, însă, din grabă ori din indiferenţă, le ignorăm şi ne vedem de drum. Pentru a-i scoate pe bucureşteni din această pasivitate, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) îi scoate la o plimbare de două ore şi le vorbeşte despre clădirile şi locurile istorice.

Proiectul "Cu bastonul prin Bucureşti" începe sâmbăta aceasta şi se încheie pe 12 septembrie. Turul ghidat, gratuit, se va desfăşura în fiecare sâmbătă de la ora 11.00 şi duminica de la ora 17.00.

Mai multe plimbări de Zilele Bucureştiului

Punctul de plecare este Ateneul Român, unde bucureştenii sunt aşteptaţi de ghizi cu joben, iar traseul cuprinde: Ateneul Român- Piaţa Revoluţiei, Calea Victoriei, Lipscani, Strada Franceză şi se încheie la Hanul lui Manuc.

Printre obiectivele despre care participanţii vor primi informaţii se numără: Palatul Regal, Biserica Kreţulescu, Cercul Militar, Teatrul Odeon, Biserica Stavropoleos, Palatul CEC.

În săptămâna 20-24 septembrie 2010, cu ocazia Zilelor Bucureştiului, voluntarii ARCEN pregătesc un tur special, în zonele adiacente Căii Victoriei. Ghizii vor purta haine specifice anilor ’30, iar în această perioadă se vor organiza mai multe plimbări ghidate pe zi.

Să ne cunoaştem istoria!

Preşedintele ARCEN, Edmond Niculuşcă, spune că scopul acestui proiect este să-i facă pe bucureşteni să-şi cunoască oraşul şi să-i aprecieze zonele şi clădirile valoroase.

"Locuitorii Capitalei trebuie să renunţe la pasivitate, să nu mai stea cu mâinile în sân când văd cum clădirile istorice sunt distruse pentru a face loc blocurilor de locuinţe sau de birouri", este îndemnul preşedintelui ARCEN.

Turul ghidat nu cuprinde însă şi vizitarea obiectivelor turistice întâlnite pe traseu.

DE VIZITAT ŞI DE AFLAT

Clădirea CEC-ului şi povestea ei

Cristina Lică

Palatul Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economie (cunoscut sub numele de CEC, după denumirea ulterioară a instituţiei) este situat pe Calea Victoriei, pe locul unde altădată se afla Mănăstirea "Sfântul Ioan cel Mare".

Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, construită în stil eclectic, cu o intrare încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane şi cu decoraţiuni elegante.

Instituţia CEC-ului a fost înfiinţată în anul 1864 printr-o lege iniţiată de Alexandru Ioan Cuza. La început, a funcţionat în diverse imobile, după care, în anul 1875, s-a început construirea unui sediu propriu.

Fiindcă CEC-ul se dezvolta rapid şi vechiul sediu devenise neîncăpător, a fost demolat. În anul 1900, dupa demolarea primului sediu, s-a ridicat actuala clădire, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau.

Povestea integrală a CEC-ului şi cea a locului pe care se află le puteţi descoperi în cadrul proiectului "Cu bastonul prin Bucureşti".

Ne puteți urmări și pe Google News