Penalizări de întârziere duble de la 1 iulie

Penalizări de întârziere duble de la 1 iulie

Deşi a redus la jumătate dobânda pentru restanţele fiscale, statul va percepe penalizări de 5% şi de 15%, în funcţie de depăşirea scadenţei.

Firmele din România vor plăti penalităţi de circa două ori mai mari atunci când întârzie mai mult de trei luni cu plata taxelor şi impozitelor către stat. Modificarea va intra în vigoare peste două săptămâni, începând cu 1 iulie, după ce a fost prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă nr. 39/2010, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii aprilie.

„Din calculele estimative pe care le-am efectuat am constatat că suma accesoriilor calculate după acest nou sistem este dublă faţă de accesoriile calculate în baza sistemului valabil până la 1 iulie 2010”, declară Luminiţa Hosu, director economic la Expert Star Consulting, pentru EVZ.

Pentru întârzieri, termenele încep să curgă de la 1 iulie În prezent, companiile care nu îşi plătesc obligaţiile fiscale la timp achită o dobândă de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. În noul sistem, această dobândă a fost redusă la jumătate, adică până la 0,05% pe zi. Deşi pare un avantaj pentru firme, modificările nu se termină aici. Contribuabilul care nu are bani să-şi achite datoria către stat va plăti însă şi penalităţi de întârziere, care nu există la momentul actual.

Astfel, dacă stinge datoria în prima lună de la scadenţă, nu va plăti nimic în plus. Dacă însă restanţa este plătită în următoarele 60 de zile, penalitatea de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale nestinse. După expirarea acestui termen, penalitatea se triplează, ajungând la 15% din datorie.

De exemplu, o firmă care are o datorie de 1.000 de lei, veche de 91 de zile, plăteşte în prezent o dobândă de întârziere de 91 de lei. Noul sistem de calcul, care se va aplica de la 1 iulie, va face ca pentru o restanţă similară firma să achite sume accesorii în valoare totală de 195,5 lei, din care 45,5 lei dobânda de întârziere şi 150 de lei penalizarea.

Pentru creanţele fiscale care au scadenţa înainte de 1 iulie, începând de la această dată se vor calcula dobânzi şi penalităţi, explică Luminiţa Hosu. „În acest caz, termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţii de întârziere încep să curgă de la data de 1 iulie”, precizează specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News