Lucrările de modernizare a rețelei electrice continuă

Lucrările de modernizare a rețelei electrice continuă

Enel îşi propune ca până la finele lui 2010 să înlocuiască circa 1.000 de kilometri de cabluri electrice de joasă, medie şi înaltă tensiune din Muntenia, Banat şi Dobrogea, adică echivalentul distanţei dintre Bucureşti şi Viena.

Investiţia, alături de alte lucrări majore, este inclusă într-unul dintre cele mai mari proiecte de modernizare a reţelei electrice realizate vreodată în România. În prezent, în Capitală lucrările se derulează în peste 20 de şantiere deschise pe întreg teritoriul Bucureştiului.

Vechimea reţelei, cauza penelor de curent

Aproximativ 50% din reţeaua electrică din Bucureşti are o vechime de aproape o jumătate de secol, cu o mare parte din echipamente învechite şi cu o durată de activitate depăşită.

Ne puteți urmări și pe Google News

La lansarea acestui program de modernizare a lucrat timp de câteva luni o echipă formată din 145 de ingineri români şi italieni. Prioritare sunt zonele în care în ultimii ani s-au înregistrat cele mai multe întreruperi de energie electrică. Astfel, în cartiere precum Andronache, Creangă şi Rond Coşbuc, unde au fost înregistrate probleme majore în alimentarea cu energie electrică, mai ales pe parcursul iernii trecute, lucrările sunt în plină desfăşurare, iar pe anumite tronsoane au fost deja finalizate. Posturile de transformare vor fi retehnologizate

Pentru modernizarea reţelei electrice se înlocuiesc sau se modernizează posturi de transformare, reţeaua electrică de joasă şi medie tensiune, dar şi branşamentele. Totodată, se montează blocuri de măsură şi contoare cu grad ridicat de protecţie care vor reduce semnificativ eventualele intervenţii neautorizate în reţea.

În paralel sunt în curs de execuţie şi lucrări pentru modernizarea a 11 staţii de transformare de 110 kV şi a unei linii subterane de înaltă tensiune din municipiul Bucureşti, dar şi pentru retehnologizarea completă a 400 de posturi de transformare şi îmbunătăţire a reţelelor de medie şi joasă tensiune.

Prin înlocuirea unui volum important de instalaţii, toate aceste lucrări vor duce la reducerea semnificativă a numărului de incidente şi deranjamente în alimentarea cu energie electrică, dar şi la creşterea nivelului de securitate al instalaţiilor.

Investiţii de 700 milioane de euro

Odată cu telecontrolarea staţiilor şi posturilor de transformare din Bucureşti, timpul de realimentare cu energie electrică a consumatorilor afectaţi de avarii va fi redus cu 50%.

Enel investeşte peste 700 de milioane de euro în reţeua electrică din România în următorii cinci ani, sumă care depăşeşte semnificativ nivelul anual al investiţiilor înainte de privatizare. Pentru acest an, Enel estimează că va investi 210 milioane de euro în reţelele electrice din Muntenia, Banat şi Dobrogea.

În urmă cu o săptămână, Fulvio Conti, directorul general al Grupului, anunţa la Bucureşti că Enel va continua investiţiile în România. Potrivit lui Conti, Enel va inaugura în câteva săptămâni primele parcuri eoliene în Tulcea şi este interesată să dezvolte proiecte în energie regenerabilă precum cărbune, energie nucleară şi hidro.