Moştenirea bahică a prinţului Bibescu revine pe piaţă

Moştenirea bahică a prinţului Bibescu revine pe piaţă

Cu trei milioane de euro, un român şi un francez au reînviat podgoriile Corcova. Pe lângă Chardonnay 2008 şi Merlot Rose 2009, din toamnă va apărea pe piaţă şi Syrah.

După ce au zăcut mai mult în paragină, marcate de crearea unor vinuri mediocre, după epoca Bibescu, podgoriile Corcova s-au relansat, iar în această lună vor scoate pe piaţă primele vinuri. Vor începe să fie comercializate Corcova Roy şi Dâmboviceanu, la preţuri de 25-30 lei sticla.

„Sper ca preţul să nu ajungă să fie mai mare de 30 de lei. Acestea se vor vinde prin intermediul magazinelor specializate, în restaurante şi chiar cu ajutorul hipermarketurilor”, a declarat Şerban Dâmboviceanu, coproprietarul podgoriilor.

Viţă altoită în Franţa

Istoria recentă a viilor de la Corcova începe în 2005, când cu o investiie de 3 milioane de euro- fonduri proprii, dar şi europene- Şerban Dâmboviceanu şi Michel Roy au început lucrările de refacere a podgoriei cu viţe altoite în Franţa. Aşa au apărut soiuri autorizate precum Cabernet Sauvignon şi Merlot 2008, Chardonnay 2008 şi Merlot Rose 2009.

La început au fost 55 de hectare şi în curând urmează să mai fie plantate încă 15. „Totul a început în urmă cu 5 ani. În 2006 am replantat parte din vii, apoi în 2008 şi 2009 am reînviat cramele. Din cele 55 de hectare, doar 40 au făcut rod”, face o scurtă trecere în revistă Şerban Dâmboviceanu. El spune că, din toamnă, românii se vor delecta şi cu soiul Syrah.

Exportat în Orientul Îndepărtat, SUA şi Marea Britanie

Alte soiuri nobile care vor vedea piaţa românească prin intermediul Corcovei sunt Muscat Ottonel, Fetească Neagră şi chiar Pinot Noir. Potrivit lui Dâmboviceanu, deocamdată podgoria se va limita doar la cele 70 de hectare pentru că o suprafaţă mai mare va influenţa în rău calitatea vinului.

Principala cauză ar putea fi capacitatea de utilizare a tehnologiei. Din 2008, pe piaţă nu vor fi decât 70.000 de sticle de vin, în timp ce anul 2009 va aduce alte 150.000 ca mai apoi comercializarea să ajungă la 400.000 de sticle. Vinul va fi exportat în ţări slave, în Orientul Îndepărtat, SUA şi Marea Britanie.

Era un vin mediocru

Valeriu Cotea, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinurilor (PNVV), spune că îşi aminteşte de acest vin ca fiind unul mediocru. „Acum şapte-opt ani, când scriam la un ziar local despre viticultură, am încercat şi acest vin. Era un vin cu o calitate sub mediocru”, rememorează oficialul. Acum, acest lucru s-a schimbat.

Aurel Popa, profesor la Universitatea din Craiova, spunea despre Oltenia viticolă că este o mică Românie în România, datorită faptului că acolo se pot realiza mai toate soiurile de vinuri din ţară.

„Nu veţi găsi podgoriile Corcova decât dacă le căutaţi cu mare atenţie. Acestea sunt, de fapt, puse în golurile din pădurile Mehedinţiului. În momentul de faţă nu este o suprafaţă foarte mare, dar poate ajunge şi la 1.500-2.000 de hectare”, afirmă profesorul.

"Sper ca preţul să nu ajungă să fie mai mare de 30 de lei.” ŞERBAN DÂMBOVICEANU, coproprietar podgoriile Corcova

400.000 de sticle vor da pe piaţă podgoriile de la Corcova

ISTORIA UNUI VIN

Licoarea care i-a „îmbătat” şi pe francezi

Un vin care nu are o poveste este un vin standard, iar acesta are mai mult decât o poveste. Are o istorie. Prima trimitere la bogăţia viilor din aceste locuri este un hristov datat din 29 iunie 1497, prin care domnul Radu cel Mare făcea danie Mănăstirii Tismana 300 de vedre de vin de la Jidoştiţa (una din viile Corcovei).

După 100 de ani, Corcova apărea în acte semnate de Mihai Viteazul, iar după încă 300 de ani, datorită nobilei familii a Bibeştilor, vinul se făcea cunoscut şi la Paris. Anton Bibescu este cel care a reuşit să ducă numele de Corcova peste hotare, cu ajutorul unui oenolog francez.

Acesta lăuda vinurile în Franţa, spunând că au o „aromă locală”, aluzie la buchetul efervescent. Potrivit oficialilor companiei, aceste crame erau un loc de întâlnire pentru diferite personalităţi.

CORCOVA. Istorie de sute de ani la sticlă împreună cu vinuri de lux

Ne puteți urmări și pe Google News