Vânzarea flotei, subiect de scandal la Londra

Vânzarea flotei, subiect de scandal la Londra

Opoziţia britanică reproşează laburiştilor că au decimat marina militară, vânzând prea multe nave de război sau reducându-i drastic bugetul.

Pe ultima sută a campaniei electorale din Marea Britanie, care va organiza mâine alegeri legislative, conservatorii au aruncat în confruntarea cu laburiştii o nouă temă - vânzările de nave militare către diferite state, care ar fi slăbit capacitatea defensivă a regatului.

Din 1997 până în prezent, guvernul laburist a avizat vânzarea a 29 de nave de război, pentru care a primit circa 580 de milioane de lire sterline, în timp ce alte nouă vase au fost scoase din uz din cauza reducerilor de cost operate de statul britanic în vreme de criză.

„Marea Britanie este un stat maritim, iar 92 la sută din comerţul nostru se desfăşoară pe mare, aşa că o marină militară puternică ar trebui să fie o prioritate pentru apărarea ţării”, a subliniat Liam Fox, ministru al apărării în guvernul conservator din umbră, citat de „The Daily Mail”.

„Acum nu este momentul să rămânem descoperiţi în acest sector. Totuşi, laburiştii au redus marina militară de suprafaţă la minimum”, a acuzat acesta.

„Marina militară a ajuns la un nivel critic. Dacă Marea Britanie vrea să joace un rol important în lume, atunci nu ne permitem să nu ne consolidăm capacitatea navală”, a avertizat, la rândul său, amiralul Ralph Curr, membru al Asociaţiei Naţionale de Apărare.

Relaţiile diplomatice sunt cea mai bună apărare

Interpelat de ce, de exemplu, guvernul britanic a dat Lituaniei două dragoare fără a primi în schimb niciun ban, Ministerul Apărării a refuzat să răspundă, susţinând că acordul încheiat cu statul baltic este „sensibil din punct de vedere comercial”.

Referindu-se la cele 29 de vase vândute de Londra diferitelor state, surse apropiate ministrului britanic al apărării, Bob Ainsworth, au explicat că „vânzarea acestor nave a fost profitabilă şi un mijloc adecvat de a ne consolida relaţiile diplomatice cu alte naţiuni, un avantaj inestimabil în eforturile de apărare a ţării noastre”.

Alt acord controversat, subliniază publicaţia citată, este vânzarea către Armata română a navelor HMS London şi HMS Coventry, rebotezate în România „Regina Maria” şi „Regele Ferdinand”.

Din cele 116 milioane de lire sterline plătite de statul român, doar 200.000 au ajuns în bugetul Marii Britanii. Restul banilor au ajuns în conturile companiei din domeniul apărării BAE Systems, pentru retehnologizarea celor două fregate.

Chile, Brazilia, Trinidad- Tobago, Guyana, Filipine şi Grecia sunt alţi clienţi ai marinei militare britanice.

ESTIMĂRI

Conservatorii, în căutarea unei majorităţi

Potrivit unui sondaj realizat de institutul Ipsos-MORI, la comanda agenţiei Reuters, conservatorii ar obţine 327 de locuri în Camera Comunelor, adică o majoritate firavă.

Un alt sondaj realizat la comanda cotidianului „The Daily Telegraph” arată însă că partidul condus de David Cameron ar mai avea nevoie de 14 locuri pentru a obţine majoritatea parlamentară.

Pe de altă parte, analiştii susţin că Partidul Conservator ar putea forma un guvern minoritar, cu sprijinul parlamentarilor unionişti nordirlandezi şi al celor independenţi,

Ne puteți urmări și pe Google News