Campania lansată de site-ul www.evz.ro a intrat în cea de-a cincea săptămână. Timp de şapte zile oraşul Cluj-Napoca va fi vedeta competiţiei.
Încă din prima zi a competiţiei, pe 6 aprilie, Cluj-Napoca a obţinut, din partea cititorilor, cele mai multe voturi de popularitate. Şi-a păstrat supremaţia zece zile, până în momentul în care a fost întrecut de Braşov.
Din cea de-a treia săptămână a competiţiei a rămas pe locul al doilea, poziţie pe care o apără acum în faţa celorlalte 14 oraşe: Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti.
Până acum, Cluj-Napoca a acumulat 1.523 de voturi de popularitate, acordate de cititori pe www.evz.ro, în cadrul campaniei “Oraşul de vis”.
Pe primul loc este Braşov, cu 6.827 de voturi, iar pe locul al treilea, o surpriză a ultimelor zile, Craiova, cu 1.411 voturi. Ierarhia poate fi răsturnată în orice moment, cu fiecare vot de popularitate şi notă pentru criteriile de evaluare.
„Aici se salvează oameni!” Ardelenii au dovedit, încă din prima săptămână a campaniei „Oraşul de vis”, că ştiu cum să-şi promoveze oraşele. Arad a fost primul care a deschis competiţia la finalul căreia vom afla unde este cel mai bine să trăim.
Sute de comentarii la Arad, Braşov, şi Cluj-Napoca arată susţinere atât din partea locuitorilor, cât şi din partea celor care au fost aici, ca turişti. Mesajele sunt pozitive şi reflectă aspecte practice.
„Cluj-Napoca este deosebit. Şi nu e doar o vorbă în vânt. Dacă ne legăm de educaţie, este clar că vorbim despre un centru cultural populat până la refuz de elevi, studenţi, de oameni ai cărţii. Şi, pe cuvânt, aici se face şcoală! Administraţia e pe calea cea bună, iar dacă ne legăm de domeniul sănătăţii, vorbim despre o elită la nivel naţional. Aici se salvează oameni!”, este de părere Lucian, un cititor www.evz.ro.
Atunci când vine vorba despre infrastructură, administraţie, mediu, cultură şi educaţie, dezvoltare economică, sănătate şi siguranţă, elemente care oferă o imagine completă a oraşelor, cititorii www.evz.ro au fost critici în evaluare.
Notele acordate oraşului Cluj-Napoca sunt medii şi variază între 5.62, la Administraţie, şi 6.58 pentru Cultură şi Educaţie. Restul criteriilor au fost evaluate astfel: 5.67 - Infrastructură, Mediu, 6.00 pentru Siguranţă, 6.11 pentru Sănătate şi 6.31 pentru Dezvoltare Economică.
Agitaţie vs slow living „De curând, am ajuns la Cluj pentru o conferinţă. Am stat cinci zile. Impresia generală a fost foarte bună! Pentru un tip care trăieşte în Bucureşti, m-am simţit ca în vacanţă. Lipsesc multe din lucrurile agasante pe care le înfruntăm zilnic în Capitală. Mi-au plăcut calitatea aerului, dimineaţa, lângă parcul Haţieganu, liniştea, curăţenia, răbdarea oamenilor şi lipsa lor de agresivitate, preţurile mai mici şi farmecul locului, amestecul culturilor, fetele frumoase. Şi, totuşi, la finalul celor cinci zile, am început să simt că lâncezesc. Nu e o desconsiderare faţă de oraş sau faţă de clujeni, dar ritmul vieţii din Bucureşti îţi intră în sânge şi te recheamă. Depinde de tine ce alegi, agitaţie sau conceptul de slow living”, consideră Marian Apostu, un alt cititor al site-ului www.evz.ro.
Topul popularităţii
Până în acest moment, locurile 4-15 ale clasamentului pe baza votului de popularitate se prezintă astfel: Arad (1.374), Sibiu (1.249), Bacău (1.095), Timişoara (789), Constanţa (681), Oradea (663), Iaşi (613), Brăila (436), Bucureşti (374), Ploieşti (359), Piteşti(258) şi Galaţi (198). Votul de popularitate valorează 50% din nota finală.