Copiii cu trei părinţi biologici s-ar putea naşte perfect sănătoşi
- Adam Popescu
- 26 aprilie 2010, 23:58
Copii cu trei părinţi biologici ar putea fi concepuţi peste trei ani de la finalizarea cercertărilor cu privire la moştenirea genetică a bolilor grave.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Castle au dezvoltat embrioni umani după ce au amestecat ADN-ul de la două ovule fertilizate, printr-o tehnică despre care se spune că, în curând, va fi folosită pentru a preveni anomaliile genetice severe care, numai în Marea Britanie, afectează aproximativ 100 de copii.
Scopul cercetătorilor este acela de a corecta funcţionarea celulară - mitocondria – care poate cauza afecţiuni grave ale inimii, ale ficatului, neurologice sau musculare, prin înlocuirea celulelor afectate cu altele sănătoase, de la un embrion donat. Astfel, un copil ar putea moşteni materialul genetic de la trei părinţi: mama şi tatăl ar furniza 99,8% din ADN-ul copilului, cu un mic aport din partea unei alte femei, donatorul mitocondrial.
Deşi specialistul în genetică Doug Turnbull, conducătorul cercetării, consideră că descoperirea ar putea preveni, peste aproximativ trei ani, afecţiunile mitocondriale, iar copiii care se vor naşte după această perioadă vor fi perfect sănătoşi, sunt încă necesare studii aprofundate în acest sens.
Bariere judiciare
În Marea Britanie, legislaţia interzice implantarea de embrioni umani obţinuţi prin această metodă, însă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii spune că ar putea abroga interdicţia, fără a fi nevoie de un suport legislativ.
“Nu cred că avem suficiente date astfel încât să ne putem adresa secretarului de stat, dar considerăm că este momentul potrivit să demarăm discuţiile în acest sens”, a afirmat Alison Murdoch, un alt membru al echipei de cercetători citat de CNN.
Experimente cu embrioni afectaţi
Potrivit statisticilor, anual, unul din 200 de copii se naşte cu mutaţii genetice în mitocondrie – un organit celular neobişniut care conţine acid dezoxiribonucleic (ADN), găsit în general la nucleul celulei, şi ribozom. Efectele sunt, cel mai adesea, slabe, însă, într-un caz din 6.500, pot să apară boli incurabile.
În cadrul tehnicii Newcastle, embrionii sunt creaţi prin fertilizare in vitro, folosindu-se ovulele mamei şi sperma partenerului ei de viaţă. După fertilizare, sunt extraşi doi “pronuclei” din ovul şi din spermă, care conţin ADN-ul părinţilor. Aceşti “pronuclei” sunt injectaţi într-un embrion donat cu mitocondrie sănătoasă, din care au fost extraşi, în prealabil, pronucleii.
În cadrul experimentului, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature, specialiştii folosit embrioni afectaţi, rămaşi în urma fertilizărilor in vitro.
S-a constatat că 8% dintre embrionii modificaţi s-au dezvoltat în mod normal în stagiul de blastocite la 100 din 150 de cellule, date care indică faptul că metoda poate fi viabilă.
Specialiştii se aşteaptă să obţină rezultate chiar mai bune în urma folosirii embrionilor normali, care să-I înlocuiască pe cei rămaşi după fertilizarea in vitro.