Doi tineri au dispărut în noaptea de sâmbătă spre duminică pe lacul Beliş - Fântanele, din judeţul Cluj, după ce, împreună cu un prieten s-au aventurat la o plimbare cu hidrobicicleta.
Pompierii militari și scafandrii de mare adâncime au găsit, în această după-amiază, cadavrul lui Iancu Oargă, student în anul 2 la Facultatea de Automatizări și Calculatoare din Cluj Napoca, unul dintre cei doi tineri dispăruți sâmbătă noaptea pe lacul Beliș-Fântânele. Potrivit unor surse judiciare, cadavrul tânărului a fost recuperat de la o adâncime de 30-40 de metri și va fi transportat la morga spitalului Huedin, unde va fi medicii legiști vor efectua necropsia. Căutați cu sonarul Cei doi tineri erau studenți la Facultatea de Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Trupurile lor au fost căutate, începând de ieri dimineață, cu ajutorul unui sonar. Generalul Vasile Șomlea, comandantul ISU Cluj Napoca, explica ieri că sonarul nu poate localiza cu exactitate dacă trupurile celor doi sunt într-un anumit loc, dar poate da un indiciu în legătură cu existența pe fundul lacului a unor corpuri. „Problema care se pune este legată de adâncimea apei, deoarece lacul de la Beliș-Făntânele are în unele locuri adâncimi mai mari de 100 de metri”, spune generalul Șomlea. Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri s-a ivit o problemă majoră în încercarea recuperării celor două trupuri, și anume că echipementele scafandrilor de la ISU Cluj permit o autonomie de maxim 40 de metri adâncime. Generalul Șomlea a mai spus că, dacă trupurile celor doi vor fi descoperite la o adăncime mai mare de 40 de metri, este necesară interveneția scafandrilor de mare adâncime din Mureș. “Scafandrii noștri pot acționa până la o adâncime de maxim 40 de metri dar și asta în condiții speciale de vizibilitate. Acum nu mai vorbim despre o acțiune de salvare ci de una de recuperare”, a spus generalul Șomlea care a recunoscut astfel că există șanse extreme de reduse ca cei doi studenţi să mai fie găsiți în viață.
Inconștiență și disperare pe malul lacului de la Fântânele
Între inconștiența unor tineri de 20 de ani care s-au urcat, sâmbătă seara la ora 21.00, pe o hidrobicicletă care lua apă și disperarea părinților și colegilor nu poate există nicio asemănare. Tragedia care s-a petrecut pe cel mai mare lac de acumulare din judeţul Cluj are la bază inconștiența tinerilor din ziua de azi.
Din primele informații adunate de polițiti în cursul nopții rezultă că mai mulți studenți au mers la cabana unui coleg de-al lor de pe malul lacului Fântânele. În jurul orei 21.00, trei dintre studenți s-au aventurat în larg, în plină beznă, cu o hidrobicicletă care avea unul dintre flotoare sparte.
La un moment dat, la aproximativ 25 de metri de țărm, hidrobicicleta a început să se răstoarne și să se scufunde. Studentul care a reușit să se salveze știa să înoate și a reușit se se prindă de trunchiul unui copac care plutea la câțiva pași de locul tragediei.
După un efort considerabil în apa rece care avea doar patru grade, studentul a reușit să iasă la mal unde a fost găsit de pompieri și polițiștii care scotoceau malul lacului în speranța că îi vor găsi pe cei trei studenți în viață. Studentul era în stare de șoc hipotermic și a fost transportat de urgență la spitalul din Huedin, unde a primit ajutor medical de urgență. S-a salvat cu ajutorul unui buştean Tânărul care a reuşit să se salveze după ce hidrobicicleta s-a scufundat în lacul Beliş - Fântânele a declarat că ambarcaţiunea s-a răsturnat în timp ce încercau să se schimbe pentru a pedala, iar el s-a agăţat de un buştean care plutea pe lac şi cu ajutorul acestuia a reuşit să înoate până la mal. Cătălin Pop a spus că nu ştie ce s-a întâmplat cu ceilalţi doi tineri care erau cu el. Pop a adăugat că din câte ştie unul dintre tineri nu ştia să înoate.