De ce nu este Galaţi un oraş popular?

De ce nu este Galaţi un oraş popular?

Am ajuns aproape de finalul celei de-a treia săptămâni a campaniei "Oraşul de vis". Din 6 aprilie şi până astăzi am descoperit Aradul, Bacăul şi Braşovul: am trecut prin monografii, reportaje, interviurile cu primarii, sportivi, artişti şi vedete care provin din aceste oraşe.

Alte 12 municipii aşteaptă să intre în campanie. La finalul acesteia vom afla care din oraşe oferă cel mai mare grad de confort locuitorilor.

Din primele ore ale campaniei, Cluj-Napoca a fost preferatul românilor, adunând cele mai multe voturi de popularitate. Şi-a menţinut supremaţia până joia trecută, când promovarea în presa locală a Braşovului a confirmat spiritul ardelenesc al locuitorilor, aceştia intrând pe site-ul evz.ro pentru a-şi susţine urbea natală. Astfel, de o săptămână, Braşovul adună cele mai multe voturi de popularitate. În această dimineaţă era cotat cu 5.235 de voturi, urmat la o distanţă sigură de Cluj-Napoca (1.346) şi de Bacău (961). Pe ultimele poziţii ale topului sunt oraşele Brăila (150 de voturi de popularitate) şi Galaţi (119).

Galaţiul a intrat pe ultima poziţie a acestui top provizoriu încă din prima zi a campaniei. În trei săptămâni a reuşit să obţină votul a numai 119 de persoane. Regulamentul campaniei prevede ca fiecare persoană să acorde un singur vot de popularitate, unui singur oraş. Odată votat un oraş, votul nu mai poate fi acordat altui competitor.

Nici atunci când vine vorba despre notele acordate de cititor, situaţia nu este mai bună în Galaţi. La Mediu are cea mai mică notă, 3,86, la Infrastructură a fost evaluat cu 3,88, la Sănătate cu 3,95. Dezvoltarea economică a obţinut, până în acest moment, 4,02, Siguranţa 4,04. Cea mai mare valoare, este pentru Cultură şi educaţie, cu 4,14. Niciuna dintre note nu trece, până în acest moment, de jumătatea clasamentului. “Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti” Pe pagina oraşului Galaţi, în campania “Oraşul de vis”, comentariile cititorilor arată “un oraş cu potenţial, dar care a pierdut competiţia cu Constanţa (mai bine poziţionat) pentru titlul de polul de dezvoltare al regiunii S-E”. Acesta a fost prima opinie postată de cititori la Galaţi, pe 6 aprilie, în ziua lansării competiţiei.

Marea nemulţumire a locuitorilor pare să fie administraţia locală. “Un oraş cu un potenţial extraordinar de mare, dar şi extraordinar de nevalorificat”, consideră un alt cititor, care acuză nu doar corupţia pe plan local, ci şi “lipsa bunului simţ în rândul multor locuitori, (care) e de-a dreptul înspăimântătoare”.

“E oraşul de la Dunăre, faleza, strada Domnească şi al ei parfum de tei, Grădina Botanică, Parcul Eminescu, Grădina Publică, numeroase localuri pline de tineret, tramvaiul, pescuitul, (ce-a mai rămas din el). Centrul istoric, atât de frumos (în perioada interbelică), turnul televiziunii, cu al lui restaurant ce oferă o privelişte superbă, muzeele şi monumentele de arhitectură şi multe altele. Este oraşul nostru scump. Dă la o parte praful şi mizeria şi poţi descoperi un oraş frumos, dar care a suferit mult”, este de părere un alt cititor.

Galaţiul, oraşul teilor, a fost tot timpul un oraş emblemă a Moldovei şi respectiv a României. Din păcate, administraţia incompetentă şi amatorismul politicienilor au făcut să fie şters de pe hartă ca oraş de top. Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti. Votez totuşi acest oraş care poate naşte din propria cenuşă şi care poate redeveni ce a fost odată: vârful de lance din economia celor două principate”. 

Cum va fi ales Oraşul de vis? Fiecare vot de popularitate şi evaluare vor influenţa topul până în ultima zi a campaniei. Situaţia se poate răsturna în orice clipă. Cititorii sunt cei care decid cum va arăta clasamentul final.

Oraşul de vis va fi desemnat la finalul acestei campanii, în luna august. Până atunci, în fiecare săptămână vom descoperi împreună oraşele, cu aspectele pozitive şi negative. Comentariile cititorilor pot confirma sau infirma răspunsurile primarilor la întrebările acordate de evz.ro. În acelaşi timp, oferă detalii suplimentare.

Iar notele de evaluare, pe cele şapte criterii, contribuie la realizarea unei imagini generale din oraşul respectiv.

Notele care vor conduce la alcătuirea topului final vor fi acordate astfel: 50% din ponderea finală este din votul de popularitate, 25% notele cititorilor pentru criteriile de evaluare şi 25% din pondere din notele pe care evz.ro le-a acordat criteriilor respective, obţinute din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţi.

Fiecare dintre oraşele deja prezentate, AradBacău şi Braşov, oferă şi notele evz.ro. Am luat în calcul 55 de subcriterii, organizate în 7 criterii principale. Împreună, întregesc puzzle-ul care descrie fiecare oraş în parte. Vezi aici criteriile şi subcriteriile evaluare. Cititorii ne pot trimite poze din oraşul lor pe adresa orasuldevis@evz.ro Calendarul competiţiei pentru săptămânile care urmează arată astfel: Brăila - 26.04 - 02.05 Cluj-Napoca - 3.05 - 9.05 Constanţa - 10.05 - 16.05 Craiova - 17.05 - 23.05 Galaţi - 24.05 - 30.05 Iaşi - 31.05 - 06.06 Oradea - 7.06 - 13.06 Piteşti - 14.06 - 20.06 Ploieşti - 21.06 - 27.06 Sibiu - 28.06 - 4.07 Timişoara - 05.07 - 11.07 Bucureşti - 12.07 - 25.07 *Au fost alese 15 oraşe din România cu populaţia de peste 15.000 de locuitori

Ne puteți urmări și pe Google News