Relaţia de cuplu, salvată la psihoterapeut

Relaţia de cuplu, salvată la psihoterapeut

O problemă de cuplu care durează de mult timp poate fi întreţinută pentru că aduce unuia dintre parteneri beneficii. Terapeutul te ajută să afli cine alimentează problema şi de ce.

Timid, dar sigur, în România prinde contur o practică împământenită în ţările occidentale: rezolvarea problemelor de cuplu la terapeut.

Este unul dintre semnele eliberării de mentalitatea tradiţională conform căreia rufele se spală negreşit în familie, iar dacă nu ies prea limpezi se cere sfatul unui naş înţelept ori preotului.

În lumea modernă, sunt ţări în care cele mai mici deranjuri sufleteşti sunt prilej de vizită la specialist şi unde cuplurile apelează la propriul terapeut fără inhibiţii şi cu regularitatea cu care merg românii la medicul de familie.

„Fie ne despărţim, fie mergem la psiholog!”

Raluca şi Alin au 33, respectiv 35 de ani, iar în urmă cu doi ani, când relaţia lor era pe punctul de a se destrăma din cauza unor tensiuni continue, au decis să ceară ajutorul unei persoane ce le poate privi relaţia în mod obiectiv. „Ajunseserăm într-o fază în care pur şi simplu ne evervam reciproc doar respirând unul lângă altul. El mă acuza că sunt isterică, eu aveam impresia că mă ignoră şi ne certam urât cum ne vedeam. Într-o seară i-am zis: fie ne despărţim, fie mergem la un psiholog”.

Au ales a doua variantă şi au mers la trei şedinţe împreună, după care Alin a renunţat. „Nu ştiu cât de tare ne-a ajutat specialistul, că în trei şedinţe el nu a apucat să vorbească prea mult, dar a fost benefic faptul că stăteam amândoi la aceeaşi masă şi vorbeam calm, mai mult de ruşinea omului”.

Raluca spune că psihologul le-a ghidat discuţia în aşa fel încât fiecare şi-a înţeles contribuţia la deteriorarea relaţiei. „El intervenea destul de puţin, însă replicile sau întrebările lui duceau către răspunsuri interesante”.

Cum funcţionează terapia Specialiştii în relaţiile de cuplu nu au soluţii pe care să ţi le ofere de îndată ce ai achitat o taxă şi le-ai expus problema. În schimb, te ajută să-ţi înţelegi cele ale partenerului, să-ţi recunoşti anumite frustrări şi să găseşti răspunsuri.

„Este un demers explorator, menit să-l facă pe client conştient de sine, să descopere semnificaţia comportamentelor şi să înţeleagă cum s-a ajuns la problemă. Când toate acestea se clarifică, soluţiile vin ca o consecinţă firească”, precizează psihoterapeutul Virgil Ricu.

Mecanismul este relativ simplu: „O problemă care durează este alimentată permanent de unul sau de ambii parteneri. Dacă o alimentează înseamnă că obţine anumite beneficii, iar când conştientizează aceste beneficii, este, pentru ei, ca o revelaţie, pentru că realizează că, de fapt, problema este în altă parte”.

Nu e pentru oricine

Terapia nu este însă accesibilă oricui, precizează Virgil Ricu, iar cei o solicită trebuie să atingă cel puţin trei standarde: deschidere, capacitate de introspecţie şi un anumit nivel de cultură. Iar pentru reuşita demersului, ambii parteneri trebuie să accepte că au avut propria contribuţie la problema ivită.

„Este greşit ca unul dintre ei să încerce să-şi facă din terapeut un aliat pentru a-i demonstra partenerului că doar el este cel care a greşit. Atunci când au această atitudine şi nu vor să o corecteze, le spun că nu-i pot ajuta”, atenţionează psihoterapeutul.

„Terapia e un demers explorator, menit să-l facă pe client conştient de sine, să înţeleagă cum s-a ajuns la problemă.”, VIRGIL RICU, psihoterapeut

COSTURI

Între 50 şi 150 de lei, şedinţa de terapie

Preţul unei şedinţe de terapie de cuplu variază între 100 şi 150 de lei, în special în marile oraşe, în timp ce în cele mai mici sumele pot să scadă la jumătate. Psihoterapeutul Virgil Ricu, din Bucureşti, spune că, pentru eficienţă, este nevoie de cel puţin zece şedinţe. Cea mai lungă terapie de cuplu făcută de acesta a durat opt luni, însă, spune el, în străinătate acestea se pot prelungi pe durata câtorva ani.

Numărul de şedinţe e determinat de o serie de factori, printre care: natura problemei, obiectivele, raportarea celor doi la situaţia conflictuală, puterea lor de introspecţie, determinarea pe care o au pentru soluţionarea problemei.

De obicei, în prima şedinţă e expusă problema, iar terapeutul îi spune cuplului în ce mod se vor desfăşura şedinţele ulterioare şi stabilesc împreună frecvenţa întâlnirilor.

Ne puteți urmări și pe Google News