Noi reguli pentru terasele din Timişoara

Noi reguli pentru terasele din Timişoara

Noile norme de funcţionare impun ca mobilierul teraselor să fie din lemn sau metal, umbrelele să aibă culori pastelate, iar meniurile să fie şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

Toate terasele din centrul Timişoarei vor fi deschise începând cu 1 mai şi vor avea un nou regulament de funcţionare, pus la punct de autorităţile locale. Astfel, meniurile trebuie să fie obligatoriu şi într-o limbă de circulaţie internaţională, iar copertinele şi umbrelele să aibă culori pastelate, în tonuri de crem.

În Piaţa Unirii, mobilierul teraselor trebuie să fie din lemn sau metal în stilul începutului de secol XX, în timp ce mobilierul teraselor din Piaţa Victoriei trebuie să se înscrie în stilul avan gardist - modern.

Vitrine frigorifice, „ascunse” de mobilier din lemn

Ne puteți urmări și pe Google News

Administraţia locală a decis menţinerea la nivelul anului 2009 a tarifelor de închiriere a domeniului public, însă le cere patronilor de terase mai multă rigurozitate.

„Vitrinele frigorifice (de sucuri, bere, îngheţată etc.) vor fi mascate de mobilier, de preferinţă din lemn, care să se armonizeze cu arhitectura din zonă şi cu amenajarea”, explică Adrian Ilin, şeful Serviciului Publicitate şi Comerţ, din cadrul Primăriei Timişoara.

Pentru a evita cazurile în care patronii teraselor ar fi tentaţi să întârzie plata chiriei, noul regulament prevede şi o serie de măsuri de criză. Pentru fiecare metru pătrat ocupat de o terasă, patronii vor plăti câte doi lei pe zi, iar plata se va face cu o lună în avans.

Măsura administraţiei n-a fost primită cu braţele deschise de oamenii de afaceri, unii dintre ei renunţând chiar să mai deschidă terasele. „Nu e în regulă plata în avans a ocupării domeniului public. E criză şi nu prea sunt bani. Eu, pentru terasa localului, va trebui să plătesc 2.500 de lei lunar, după ce am mai investit numai în podină 1.000 de euro. Dacă jumătate de lună plouă, terasa e strânsă şi nu fac niciun câştig cu ea, dar plătesc ocuparea domeniului public. Şi anul trecut exista măsura, dar nu prea se aplica”, s-a plâns Andi Ţugui, patronul unui local din Piaţa Unirii.

Iniţiativa administraţiei locale are la bază faptul că, din cauza recesiunii economice, mai mulţi oameni de afaceri nu şi-au achitat anul trecut obligaţiile faţă de municipalitate.

Edilii Timişoarei se judecă cu şapte societăţi comerciale, patru având puncte de desfacere în Piaţa Victoriei şi trei în Piaţa Unirii, pentru recuperarea debitelor restante de anul trecut.

Datorii de zeci de mii de lei

Autorităţile locale au dat în judecată societăţile respective pentru a recupera restanţele la plata taxei de ocupare a domeniului public. Unii dintre debitori au datorii de zeci de mii de lei.

„Situaţia se schimbă de la o zi la alta, pentru că unii vin acum repede să plătească, alt fel nu mai primesc autorizaţie pentru această vară”, spune Lăcrămioara Condea, consilier la Serviciul de Relaţii Publice, din cadrul Primăriei Timişoara.

Aleşii locali au aprobat, la sfârşitul lunii trecute, un proiect de hotărâre prin care se prelungeşte valabilitatea acordurilor de funcţionare pentru terasele din Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei.

De această prevedere beneficiază doar societăţile care şi-au achitat toate obligaţiile financiare faţă de bugetul local şi cele care au punct de lucru cu grup sanitar propriu, la mai puţin de 250 de metri de terasă.

COMPLEXUL STUDENȚESC

Localuri deschise până la ora 24.00 Noul regulament prevede şi faptul că terasele pot funcţiona doar până la miezul nopţii.

„Orarul de funcţionare va fi: în cartierul Cetate, Piaţa Victoriei şi Piaţa Traian - până la ora 23.00, în Piaţa Unirii şi în Complexul Studenţesc - până la ora 24.00, iar în restul oraşului se vor închide, obligatoriu, la ora 22.00”, explică consilierul Lăcrămioara Condea.

Hotărâre atacată în instanţă

De altfel, încă din 2007 există o hotărâre de consiliu local prin care se stabilea ca, în campusul universitar, toate unităţile de alimentaţie să fie deschise între orele 8.00 şi 24.00, comercializarea băuturilor alcoolice fiind permisă doar în acest interval. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare până acum din cauză că a fost atacată în instanţă.

„Hotărârea a făcut obiectul unui atac în contencios administrativ, dar Primăria Timişoara a primit câştig de cauză în instanţă. Pentru cei care comercializează băuturi alcoolice orarul este până la ora 24.00. Hotărârea a fost suspendată până acum, dar va fi pusă în aplicare. Firmele vizate trebuie să se conformeze”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Edilul consideră că această măsură este necesară pentru a face ordine în campus, mai ales că primăria a primit şi sesizări în acest sens de la asociaţiile de studenţi.

Nerespectarea orarului de funcţionare se pedepseşte cu amendă între 200 şi 2.000 de lei pentru persoane fizice şi între 400 şi 4.000 de lei pentru persoane juridice.

„Va fi de zece ori mai rău”

În replică, patronii de restaurante şi cluburi spun că o asemenea decizie va crea haos în complex.

“Mi-au spus angajaţii că studenţii au zis să ţină localul deschis pe răspunderea lor. Adevărul este că, de când e lumea, în complexul studenţesc localurile au fost deschise toată noaptea. Oricum, studenţii nu se culcă la ora 24.00. Dacă le închidem, studenţii fie vor pleca spre alte localuri din oraş, fie vor face chefuri în cămine, şi atunci va fi de zece ori mai rău”, spune Alin Popoviciu, patronul unei pizzerii cu program de karaoke.