Companiile vor avea undă verde la împrumuturi abia după câteva trimestre de la reluarea creşterii economice, iar persoanele fizice - în curând.
Dacă persoanele fizice se vor bucura încă din acest an de oferta de creditare a băncilor, firmele mai au de aşteptat până în a doua jumătate a anului viitor. Asta deoarece băncile vor relua creditarea abia la două-trei trimestre după revenirea pe creştere economică, după cum a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, astăzi, la un seminar pe teme economice.
„În România se trăieşte cu impresia că se va relua creditarea şi apoi economia va reveni pe creştere. În realitate, întâi se va relua creşterea economică şi apoi creditarea. Spun asta pentru că 67% din creditele bancare pentru corporaţii au fost date IMM-urilor, acestea reprezentând doar 25% din totalul IMM-urilor. Asta arată că 75% din IMM-uri se finanţează din surse proprii”, a precizat Croitoru, citat de Mediafax.
Credite pentru populaţie, în următoarele luni
În cel mai optimist caz, economia României va începe să crească din trimestrul al treilea, însă varianta realistă este reluarea creşterii abia în ultimul trimestru al anului, estimează analistul economic Dragoş Cabat.
El susţine că situaţia persoanelor fizice este diferită de cea a IMM-urilor, unde instituţiile de creditare vor începe să dea împrumuturi abia după revenirea economiei pe plus.
„Chiar dacă nivelul de trai şi salariile românilor vor începe să crească la şasenouă luni de la reluarea creşterii economice, băncile vor începe să dea împrumuturi persoanelor fizice în următoarele luni”, ne-a spus Cabat.
Potrivit unui raport al UniCredit Ţiriac Bank, România va ieşi din recesiune anul acesta, însă populaţia o va duce mai prost ca anul trecut, astfel încât consumul nu va putea creşte.
Totodată, din a doua parte a anului companiile îşi vor relua investiţiile, punctează raportul. Inflaţia va continua să scadă, însă pericolul rămâne din perspectiva deficitului bugetar, „având în vedere rigiditatea cheltuielilor sociale şi scăderea veniturilor bugetare, pe fondul performan ţelor economice slabe”, precizează specialiştii UniCredit.