„M-am simţit ca acasă în Amsterdam”

„M-am simţit ca acasă în Amsterdam”

Un tânăr de 24 de ani, care a studiat un an la Universitatea din Amsterdam, spune că s-a întors mai bine pregătit şi mai bogat în experienţe înapoi în România.

Deşi a revenit în ţară în vara anului 2009, în plină criză economică, el şi-a găsit de lucru într-o lună, la o companie multinaţională. Unul dintre motivele pentru care a fost ales era masterul de Business Studies făcut în Amsterdam.

Octavian Pop a decis în 2008 să plece la master peste hotare şi, după ce s-a uitat pe oferte şi clasamente, a ales Universitatea din Amsterdam, aflată pe locul 49 în topul celor mai bune 500 de universităţi din lume.

Un alt motiv care l-a ajutat să aleagă uşor a fost taxa de 1.600 de euro pe an, „foarte mică pentru o universitate aflată în primele 50 din lume”. Cum a ajuns acolo s-a îndrăgostit de oraş, iar la şcoală a fost încântat de materiile studiate: management strategic, marketing strategic şi comportamente de consum. Îşi dorea să se specializeze în marketing. Venea după trei ani de ASE, unde a făcut studii economice în limba germană.

„Totul e diferit în Amsterdam”

Octavian a fost impresionat de masterul din capitala Olandei, unde i-a plăcut cum se preda şi cum se purtau profesorii. Unul dintre lucrurile care l-au încântat a fost că profesorii nu puneau accent pe citirea unor cărţi, ci le dădeau multe articole şi studii pe anumite subiecte. „A fost într-adevăr mult mai mult decât aici şi examenele mult mai grele. În acelaşi timp ai simţit că înveţi ceva foarte palpabil şi care o să te ajute.”

Adaptarea nu a fost deloc grea, iar într-o săptămână, spune el, s-a simţit ca acasă. „Oraşul îţi dă senzaţia asta pentru că nu e un oraş mare care să fie copleşitor, ci te simţi ca acasă, sigur”.

Chiria era 550 de euro pe lună pentru o cameră „ceea ce este destul de mult, dar condiţiile erau foarte bune şi eram chiar în centrul Amsterdamului”, mai spune Octavian. El a locuit într-un apartament cu cinci camere, cu alte patru persoane. Împărţeau două duşuri, două băi şi o bucătărie mare cu living. Aşa a ales el să stea. După ce a fost admis la master, universitatea i-a trimis o listă cu opţiuni de cazare din care putea alege dacă vrea să stea singur în cameră sau cu alţi oameni.

În total, costurile lunare ajungeau la 800 de euro. „Mâncarea, dacă iei de la supermarket, ajunge să fie chiar mai ieftină ca în România. În schimb, este scump să ieşi într-un restaurant sau în club”.

Studiile peste graniţă îţi schimbă perspectiva

Experienţa în altă ţară a însemnat foarte mult pentru Octavian, care consideră că şi-a schimbat perspectiva cunoscând o altă lume, alţi oameni şi văzând cum se trăieşte acolo. „E foarte important pentru oricine îşi permite să facă asta”, mai ales că poţi cunoaşte oameni de peste tot din lume.

La Universitatea din Amsterdam sunt 10% studenţi străini. Cu standarde ridicate în educaţie şi cercetare, instituţia ţine foarte mult la nivelul de pregătire al studenţilor. Reprezentanta şcolii la Romanian International University Fair (RIUF), care s-a ţinut în weekend în Bucureşti, a subliniat că studenţii români sunt foarte buni şi că se ridică la standardele instituţiei. „Toţi se descurcă foarte bine şi când revin în ţară ajung în funcţii unde pot face o treabă minunată pentru dezvoltarea comunităţii”.

Ne puteți urmări și pe Google News