Modificări genetice: Vor să creeze o ființă care nu există în natură

Modificări genetice: Vor să creeze o ființă care nu există în natură

Oamenii de știință din China au anunţat că au reuşit să obţină, în premieră mondială, prima celulă eucariotă artificială cu un singur cromozom, fiind un progres major în biologia sintetică. Rezultatul cercetării a fost publicat pe site-ul revistei Nature

Cercetătorii chinezi afirmă că, prin intervenție artificială, poate fi creată o ființă cu totul nouă care nu există în natură.

Oamenii de știință din China au anunţat că au reuşit să obţină, în premieră mondială, prima celulă eucariotă artificială cu un singur cromozom, fiind un progres major în biologia sintetică. Rezultatul cercetării a fost publicat pe site-ul revistei Nature.

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe și colaboratorii lor au reușit, prin modificări genetice, să sintetizeze eucariote cu o singură celulă. Mai precis, 16 cromozomi naturali ai ”Saccharomyces cerevisiae” (Drojdia de bere) au fost sintetizați și pot avea funcții complete într-un singur cromozom, ceea ce dovedește faptul că sistemul natural complex al ființei poate fi simplificat prin intervenție umană, iar limitele vieții naturale pot fi schimbate artificial.

Împreună cu echipa sa, Qin Zhongjun, biolog molecular la Institutul de Fiziologie a Plantelor, din subordinea Academiei Chineze de Ştiinţe, a folosit procedura CRISPR-Cas9 de editare a genomului, pentru a obţine drojdie de bere cu un singur cromozom. ”Saccharomyces cerevisiae” este folosită ca organism model în biologia modernă a celulei şi este printre cele mai cercetate organisme eucariote. În ultima vreme s-a constatat că drojdia poate fi folosită pentru a genera energie electrică şi că poate produce etanol. Au fost cercetate până în prezent peste 1.500 de specii de drojdie, fiecare având diferite mărimi, variind între 3 şi 7 micrometri în diametru. Cu toate acestea, se presupune că doar 1% din toate speciile de drojdie ar fi fost descoperite.

Oamenii, animalele şi plantele sunt formaţi din celule eucariote. Oamenii au 46 de cromozomi, în timp ce masculii anumitor specii de furnici au doar un singur cromozom. Potrivit cercetătorilor, numărul de cromozomi ai eucariotelor nu are nici o legătură cu cantitatea de informaţie genetică deţinută, susţine echipa de oameni de ştiinţă chinezi, în lucrarea publicată în Nature. ”Studiile noastre au demonstrat că întreaga cantitate de informaţie genetică poate fi concentrată într-un singur cromozom”, a declarat Qin Zhongjun.

 

Ne puteți urmări și pe Google News