Ludovic Orban, presat de primarii PNL să accepte Codul Administrativ
- Cora Muntean
- 9 iulie 2018, 00:00
În PNL, taberele mai nou formate au la bază principii puțin atipice politicii din România. Există politicienii care au drept țintă preluarea puterii, ceea ce este normal pentru orice partid de opoziție, și există politicienii din administrația publică locală care, mai mult decât puterea, vor un cadru normal în care să-și poată desfășura activitatea, chiar dacă acest cadru a fost inițiat de adversarii politici.
Este vorba despre Codul Administrativ, un proiect pe care aleșii locali liberali nu-l consideră perfect, dar îl acceptă pentru că este mai mult decât nimic. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, este unul dintre susținătorii declarați ai Codului Administrativ. Edilul i-a cerut public președintelui PNL, Ludovic Orban, să le dea parlamentarilor mandat să voteze Codul Administrativ care „nu este perfect, dar reprezintă un important pas înainte în legislaţia administraţiei publice”.
PNL este un partid care confecționează șabloane
Într-o declarație făcută ieri pentru „Evenimentul zilei”, Nicolae Robu a explicat că nemulțumirea multor liberali nu-l vizează pe Ludovic Orban, ci pe cei care sunt în preajma lui și care-l consiliază să „transforme partidul într-o comicărie, iar pe el într-un clovn”. „Nu sunt mulțumit de ceea ce văd. O mulțime de stereotipuri, noi la orice răspundem cu „Jos Dragnea!”. Și eu vreau asta, dar nu putem să devenim penibili, să nu avem un discurs coerent și o strategie. În loc să se ocupe de confecționat șabloane, mai bine ne-ar fi chemat pe noi, aleșii din țară, să discutăm Codul Administrativ și poate ar fi înțeles și ei că este bun. Adică, este ceva. Eu cred că mulți din Parlament habar nu au de prevederile lui; că ne conferă autonomie, că putem trece multe obstacole birocratice, de exemplu angajări fără acordul ANFP. Repet, noi aleșii avem așteptări concrete, nu stereotipii”, a declarat Robu. Care i-a reproșat liderului liberal că se lasă influențat de alții și că, dacă este un lider puternic, trebuie să învețe să accepte ceva bun, chiar dacă acest ceva vine de la adversari.
Liberalii nu-și permit o nouă erodare
În ceea ce privește zvonurile potrivit cărora s-ar pregăti un congres extraordinar pentru debarcarea lui Orban, Nicolae Robu, care nu l-a votat pe acesta, a spus că nu ar fi deloc o idee bună. „Eu l-am susținut pe Bușoi, asta este. Evident, după alegeri au fost animozități în partid, că așa e la toate partidele. Mereu va fi o grupare, cea care nu a câștigat, nemulțumită. Experiența arată că aceste animozități se aplanează după un an. În fața unui an cu alegeri europarlamentare și prezidențiale, nu cred că ne permitem să o luăm de la capăt cu animozitățile”, a explicat edilul din Timișoara.
Nevoia unui program de guvernare serios
Florin Roman (foto) și-a depus, în urmă cu o lună, demisia din funcția de vicepreședinte al PNL tot din cauza Codului Administrativ. Membru în Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, Roman i-a rugat pe colegii lui să susțină unele propuneri de modificare a Codului. Raluca Turcan s-a opus, iar liberalii au decis să voteze împotrivă. Florin Roman și-a dat demisia din conducere, dar a rămas în partid.
Deputatul a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei că prioritatea PNL este îndepărtarea PSD de la putere. „Cu această moțiune s-a demonstrat că se poate. Au fost mai multe voturi decât la cealaltă, nu au fost mai puține voturi decât semnături. Am fost doar la un pas, cred că dacă vom avea un program de guvernare serios vom reuși”, a afirmat Roman.
Foștii pediști sunt rezervați
Nu doar Nicolae Robu susține necesitatea votării Codului Administrativ, ci și alți aleși locali liberali. Președintele Ligii Aleșilor Locali din PNL, Gheorghe Flutur, contactat ieri de EVZ a spus că nu dă declarații pe această temă „deoarece, din experiență, știu cum se rostogolesc afirmațiile în spațiul public. Nu comentez”, a afirmat Flutur.
În schimb, Victor Paul Dobre a confirmat temerea lui Robu, aceea că liberalii votează împotriva a orice vine de la PSD, chiar dacă nu e ceva rău. „Nu știu, că are foarte multe prevederi. Noi știm că nu-l votăm”, a declarat Dobre pentru EVZ. Întrebarea se referea la aspecte intens mediatizate despre care Dobre, membru al Comisiei speciale pentru Codul Administrativ, nu știa nimic.
Orban merge mai departe
În fața acestui val de atacuri de catifea, unele făcute în ton cu stilul comunicatorilor din PNL, unele în ton cu stilul liderului, de divertisment, mesajul lui Ludovic Orban și a multor nume grele din partid este că nu va fi nicio schimbare.