Putin face primul pas pentru a înghiți Belarus

Putin face primul pas pentru a înghiți Belarus

Rusia și aliatul ei apropiat, Belarus, vor forma o „confederație economică” până în 2022, un prim plan de integrare a fostului satelit sovietic.

Integrarea Belarus în Rusia în Rusia a devenit o posibilitate larg dezbătută, una dintre modalitățile prin care președintele Vladimir Putin poate ocoli limitele constituționale care îl împiedică să fie reales în 2024.

Moscova a oferit avantaje economice Belarus, în decembrie dacă va respecta crearea unui stat-uniune, cu o monedă comună, un sitem juridic comun, o apărare comună și o politică externă comună, scrie Moscow Times.

Confederația economică Rusia- Belarus implică crearea unui cod fiscal unic, a unui cod civil și a unei liste de norme privind comerțul exterior, pe lângă reglementările unificate ale pieței de petrol, gaze și electricitate, până în 2022.

"Integrarea economică parțială este la un nivel egal cu cel al Uniunii Europene și este similară statelor federale, pe o serie de probleme".

O parte din media rusă a indicat că Rusia și Belarus sperau să-și unifice politicile vamale și energetice până în 2021, acestea fiind printre puținele elemente dezvăluite în planul de acțiune. Codul fiscal al Uniunii ar trebui adoptat la 1 aprilie 2021.

Planul de acțiune lasă „celelalte prevederi ale tratatului” - inclusiv modul în care puterea executivă este organizată atât în ​Rusia cât și în Belarus - să fie dezbătute până în 2022, potrivit Kommersant. Planul de acțiune nu ar viza, de asemenea, integrarea între domeniile de securitate ale statului, apărare, poliție și justiție din cele două țări.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acest plan de acțiune este „unul preliminar”, precizând că foaia de drum pentru integrare urmează să fie dată publicității înainte de debutul anului viitor.

La începutul acestei luni, premierul Dmitri Medvedev a spus că el și omologul său bielorus au însuși au finalizat planul de acțiune pentru foaia de parcurs vizând integrarea ruso-belarusă.

Maxim Vilisov, directorul Centre for Crisis Society Studies din Moscova, a numit planul de acțiune „un pas înainte” în elaborarea unui acord formal între un stat și uniune.

„La nivel executiv, este realist. Dar politic, nu aș fi atât de optimist. Pentru Lukașenko și anturajul său, politica de manevră între Rusia și Occident aduce mai multe beneficii decât o alegere decisivă într-un fel sau altul, deoarece țara primește dividende de ambele părți ".

Alți analiști apreciază că, ținând cont că economia Rusiei este de 29 de ori mai mare decât cea a Belarus este aproape imposibil să se vorbească de fezabilitatea programului propus în condiții de egalitate