Primăria Capitalei, ACUZATĂ de ABUZ în afacerea Netcity

Primăria Capitalei, ACUZATĂ de ABUZ în afacerea Netcity

Primăria Capitalei este acuzată că refuză să pună în legalitate un proiect de utilitate publică și favorizează anumite firme private, în afacerea Netcity prin care întreaga rețea de cabluri supraterane a municipiului București ar fi trebuit relocată în subteran. Asociația Naționala a Internet Service Providerilor (ANISP) susține că se încalcă legea.

Primăria Capitalei și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) sunt acuzate de abuz și încălcarea legii, prin refuzul de a pune în legalitate Netcity, un proiect de utilitate publică prin care întreaga rețea de cabluri de pe stâlpuri a municipiului București să fie relocată în subteran.

Asociația Naționala a Internet Service Providerilor (ANISP) a transmis un prin care dorește sa tragă un semnal de alarmă „cu privire la o gravă încălcare a legislației în vigoare și la o serie de abuzuri comise de instituțiile statului român, pentru a favoriza o companie privată”.

„Considerăm că un astfel de proiect, ce asigură furnizarea unui serviciu de utilitate publică livrat populației (Internet, telefonie, Cablu tv, etc) ar trebui nu doar susținut temeinic de către Primăria Municipiului București, dar și înscris într-un cadru legal, conform legislației naționale și directivelor europene existente”, precizează ANISP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: Mihai Bătrâneanu, președintele ANISP

Reprezentanții  Asociației Naționale a Internet Service Providerilor susțin că „prin indiferență sau complicitate, atât Primăria Municipiului București, cât și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) refuză de o lungă bucată de vreme să pună în legalitate proiectul mai sus menționat”.  ANSIP argumentează că, deși Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice obliga ANCOM să emită un aviz conform pentru mega-proiectul Netcity, instituția s-a conformat doar parțial. „A emis un aviz, pe care ulterior l-a descris ca fiind orientativ, încurcând și mai tare situația. Mai mult, un nou act normativ în domeniu, și anume legea 159/2016, obligă expres atât Primăria Capitalei să ceară avizarea unui astfel de proiect, cât și instituția de reglementare în domeniu, ANCOM, să își exercite de urgență funcția coercitivă și de reglementare în domeniu”, explică specialiștii ANSIP.

În opinia Asociației Naționale a Internet Service Providerilor, cele peste 12 luni de zile în care ANCOM nu a reușit să emită un aviz pentru respectivul proiect reprezintă nu doar un abuz, dar și o încălcare flagranta a legii. „De asemenea, modul în care PMB găsește de cuviință sa treacă cu vederea atât legislația în vigoare, cât și o serie de hotărâri judecătorești care o obliga să intre în legalitate, este la fel de suspect. Apreciem că fiecare zi în care aceste instituții refuza să aplice legea reprezintă o favorizare direct a unor firme private, care urmăresc să își maximizeze profiturile, în defavoarea locuitorilor Bucureștiului”, se arată în comunicat.