Noi proteste ample în Rusia faţă de rezultatul alegerilor din 4 decembrie

Noi proteste ample în Rusia faţă de rezultatul alegerilor din 4 decembrie

Aproape 28.000 de persoane s-au strâns astăzi în centrul Moscovei pentru a protesta din nou faţă de rezultatele alegerilor din 4 decembrie pe care le consideră fraudate. Manifestaţii similare au loc şi în alte oraşe ale ţării, printre care şi Sankt Petersburg.

Manifestanţii purtau pancarte denunţând fraudele comise în alegerile legislative de acum trei săptămâni câştigate de partidul de la guvernare, care au declanşat o mişcare contestatară fără precedent de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000.

Opoziţia speră să reunească sâmbătă cel puţin tot atâtea persoane ca la 10 decembrie, când între 50.000 şi 80.000 de oameni au protestat. Scriitorul Boris Akunin a fost primul care a luat cuvântul în faţa mulţimii denunţând afirmaţiile premierului Vladimir Putin şi candidat la alegerile prezidenţiale din martie 2012, care i-a comparat pe opozanţi cu maimuţele la un program de televiziune.

La rândul său, fostul ministru de finanţe, Aleksei Kudrin, s-a alăturat manifestanţilor, lansând un apel la desfăşurarea de noi alegeri legislative după cele controversate din 4 decembrie, scrie AFP, preluată de Agerpres. Kudrin a fost demis după ce şi-a exprimat dezacordul ca premierul Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev să facă 'rocada' la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizarea de alegeri legislative anticipate a fost susţinută sâmbătă şi de Consiliul Prezidenţial pentru Drepturile Omului (CPDH) care a sugerat, de asemenea, demisia şefului Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şurov, în urma numeroaselor denunţuri de implicare în fraudarea alegerilor legislative ruse. Consiliul a sugerat ca Şurov să fie înlocuit de o persoană cu 'reputaţie impecabilă', care să se bucure de 'încrederea societăţii civile'.