Consiliul Superior al Magistraturii a retezat aripile judecătoarei Bejinaru, care a turnat la Securitate. Un coleg: "Jenant!"

Consiliul Superior al Magistraturii a retezat aripile judecătoarei Bejinaru, care a turnat la Securitate. Un coleg: "Jenant!"

Magistratul dorea să ajungă preşedinte al Tribunalului Mehedinţi, iar o comisie a CSM îi dăduse deja acceptul. Astăzi, după o şedinţă cu scântei, candidatura Floricăi Bejinaru a fost respinsă. Judecătoarea a semnat note informative la fosta Securitate, fiind şi plătită pentru această activitate.

UPDATE, ORA 19.00: Intenţia judecătoarei Florica Bejinaru, care a semnat un angajamanet cu fosta Securitate, de a candida pentru şefia Tribunalului Mehedinţi a pus pe jar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Un semnal pentru toţi magistraţii care au şoptit la Secu Problema candidaturii a fost discutată azi de plenul Secţiei pentru Judecători de la CSM după ce, în cursul săptămănii trecute, candidatura judecătoarei Bejinaru fusese declarată admisă de către comisia desemnată pentru ocuparea funcţiilor de conducere în magistratură. Cazul a stârnit comentarii aprinse în cadrul Secţiei pentru Judecători a CSM, care a votat, în final, cu majoritate de voturi, revocarea deciziei de acceptare a candidaturii judecătoarei Florica Bejinaru pentru preşedinţia Florica Bejinaru.

În timpul şedinţei, judecătorii din CSM au avut poziţii contrare deciziei adoptate de Comisia pentru Concursuri. Preşedintele CSM a spus, pe scurt, că decizia de respingere a candidaturii s-a bazat pe trecutul doamnei judecător Bejinaru care semnat un angajament cu fosta Securitate.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, a fost şi mai tranşant. "Este important să dăm un semnal pentru toate situaţiile privind colaborarea magistraţilor cu Securitatea. Această discuţie nu se referă neapărat la judecătoarea Bejinaru. Ne referim la o chestiune de ordin general", a spus Danileţ, care a fost citat de InfoCSM. "Dacă ai semnat, înseamnă că ai colaborat" Legea privind organizarea şi funcţionarea magistraturii prevede clar că nu pot candida pentru şefia instanţelor magistraţii care au fost ofiţeri de securitate sau au fost colaboratori. Nu există o menţiune a noţiunii de "colaborare în sensul de poliţie politică". Pentru CSM, lucrurile sunt simple: dacă ai semnat un angajament cu fosta Securitate, înseamnă că ai colaborat. Florica Bejinaru obţinuse o sentinţă în Justiţie care certifica faptul că că nu a făcut "poliţie politică". Dar acest lucru nu i-a albit dosarul profesional. "Nici nu este necesar. Este suficient că în legea noastră se prevede doar cuvântul colaborare", spune judecătorul Horaţius Dumbravă. Danileţ: "E jenant să se prezinte la un concurs cu asemenea trecut" Colaborarea judecătoarei Bejinaru cu Securitatea Mehedinţi a început în 1987, când aceasta a semnat un angajament de colaborare. Nu a fost silită de nimeni şi, în plus, pentru eforturile ei a fost şi plătită cu 500 de lei. "Nu avem îndoieli că doamna Bejinaru a colaborat cu Securitatea. Avem documente care demonstrează asta. E o situaţie jenantă ca un astfel de magistrat să se prezinte la un concurs de acest gen, încâlcând flagrant legea", a mai spus Danileţ.

Mai relaxat a părut judecătorul Alexandru Breban, care a afirmat că în lege există un viciu cu privire la colaborarea cu Securitatea, în sensul de poliţie politică. "Avem o lacună în regulamentul privind astfel de concursuri. Ca să o acoperim, trebuie să convenim asupra unei modificări de regulament, iar în acest sens propun să sesizăm Comisia 2 pentru elaborarea de propuneri", a spus judecătorul Breban.

A colaborat, dar n-a făcut "poliţie politică"

Preşedintele CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut suplimentarea ordinii de zi şi a cerut discutarea legalităţii candidaturii judecătoarei Bejinaru. Dumbravă face referire la o prevedere din legea de organizare a magistraturii care arată că magistraţii care au "colaborat" cu fosta Securitate nu pot candida pentru şefia instanţelor. Aceeaşi prevedere nu face referire la verdictele de necolaborare a magistratiţilor cu fosta Securitate "ca poliţie politică", verdicte obţinute în instanţă. 

De aici a pornit întreg raţionamentul preşedintelui CSM. "Nu pot accede la aceste funcţii cei care au colaborat cu organele de securitate, necerându-se şi condiţia suplimentară a poliţiei politice ca modalitate de colaborare. Cu alte cuvinte, simpla colaborare cu fostele organe de securitate exclude, ca şi condiţie de legalitate, exclude participarea doamnei judecător Florica Bejinaru la concursul pentru numiri în funcţia de preşedinte al Tribunalului Mehedinţi", a precizat preşedintele CSM.

Judecătoarea Florica Bejinaru a primit deja aviz favorabil să poată candida la şefia Tribunalului Mehedinţi. "Secţia de judecători, în opinia mea este îndrituită, ca organ şi autoritate administrativă, de a revoca actul administrativ întocmit de comisia de organizare a concursului pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Mehedinţi", a mai spus judecătorul Dumbravă. Nume de cod: "Alexandra Ştefănescu" Deşi există două sentinţe judecătoreşti care au stabilit că Bejinaru nu a făcut poliţie politică, Legea 303/2004, de funcţionare şi organizare a magistraturii incriminează doar noţiunea de "colaborator".

Colaborarea dintre Florica Bejinaru şi fosta Securitate a fost parafată pe 5 mai 1987, când actualul magistrat a fost de acord să semneze cu numele real, un angajament de colaborare.

În dosarul de reţea R12122 deschis de Securitate în cazul informatoarei Bejinaru rezultă că aceasta a colaborat în perioada anilor 1987-1988 şi a furnizat note informative, note, rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii operativi dar mai ales "un tabel cu recompensele financiare".

Numele de cod pe care l-a avut Florica Bejinaru în perioada în care a avut misiunea de a supraveghea informativ angajaţii de la Întreprinderea de Confecţii "Porţile de Fier" din Drobeta Turnu Severin a fost "Alexandra Ştefănescu".

Ne puteți urmări și pe Google News