Biserici cu tehnologie ultimul răcnet: clopotul cu GPS şi toaca electronică

Biserici cu tehnologie ultimul răcnet: clopotul cu GPS şi toaca electronică

Clopotele sunt conectate la satelit, bat după programare şi pot fi acţionate prin telefonul mobil. În oferte mai existe toaca băgată în priză şi icoanele rotative. Senzaţie au făcut şi hainele preoţeşti bătute în cristale Swarovski

În sunet de cântece sfinte şi parfum de tămâie, la Casa Tineretului din Timişoara a fost deschis, joi, primul târg internaţional de obiecte şi veşminte bisericeşti - TOB.

Haine preoţeşti de la "Casa Athos"

Vizitatorii au parte de o adevărată infuzie de "cele sfinte" întinse pe două etaje, de la cele mai tradiţionale icoane pictate pe lemn în stil bizantin şi până la haine preoţeşti croite şi decorate după ultima modă. Neapărat cu fir de aur sau de argint, şi, mai nou, cu cristale Swarovski roşii, după cum îşi prezintă oferta drept-credincioasele de la "Athos Collection". "Reverendele sunt din mătase neagră, iar epitrahilul are cristale Swarovski", explică una dintre ele. Costă de la 400 de lei la 3.500 de lei fiecare piesă de îmbrăcăminte. Alte companii oferă haine preoţeşti bogat decorate cu fire preţioase care ajung până la 2.000 de euro fiecare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clopotul e conectat la ceasul atomic de la Frankfurt

Din oferta tîrgului, care va fi deschis până duminiă, nu lipsesc icoanele rotative, care funcţionează la priză, cu efigia Fecioarei Maria imprimată într-un cristal care se învârte şi luminează. Preţul lor este de 40 de lei.

De departe însă atracţia târgului o constiutie clopotele monitorizate prin GPS. O firmă din Baia Mare cu nume predestinat, Bing Beng SRL, face furori: clopotele din bronz, grele de 100 de kilograme, dau ora exactă prin GPS şi bat după programare. "Clopotul automatiat are un sistem de comunicare cu un satelit prin GPS şi este acţionat prin telefonul mobil. Practic, ca să sune clopotul, preotul trebuie să dea un sms de pe telefonul mobil cu un cod anume, pe care îl concepem împreună cu el, poate fi orice cuvânt sau chiar o binecuvântare. Comanda se face prin satelit. În plus, clopotul are un timer care captează semnalul radio de la ceasul atomic de la Frankfurt, şi va putea fi programat să bată la lore fixe", explică Dan Repka, reprezentantul companiei. Un clopot cu GPS costă 5.500 de lei.

Tehnologie avansată în Casa Domnului

Ceva mai scumpe, dar turnate tot în bronz, cu un aliaj de 78% cupru şi 22% staniu, oferă şi o companie germană vestită pentru clopotele ei încă de acum 400 de ani, Rudolf Reiner. Acestea costă până la 3.000 de euro bucata. Alţi nemţi, de la Philip Horz GMBH, care au dotat cele mai importante biserici din Timişoara cu ceasuri automatizate şi sisteme ce acţionează prin satelit inclusiv clopotele, îşi oferă marfa la sume cuprinse între 1.500 şi 6.000 de euro.

Toaca băgată în priză înlocuieşte truda călugărului

Preoţi şi credinicoşi din tot Banatul s-au grăbit să viziteze expoziţia şi să încheie pre-contracte pentru a-şi dota lăcaşurile de cult. Pentru mănăstiri oferta este cu totul specială. O companie a adus în expoziţie un prototip de toacă mecanică. Aceasta este ideală, spuen ofertantul, pentru a înlocui truda călugărilor care în prejma Paştelui ostenesc lovind lemnul în ritmul chemării la rugpciune. Cu ciocănele din lemn de paltin, toaca e acţionată mecanic, la curent, în sistem "bielă - manivelă", explică autorul ei. Chiar dacă momentan ritmul ciocănitului este dat de omul care acţionează aparatul, toacma mecanică nu este ieftină deloc: 5.000 de lei. Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti - cel mai important târg creştin din sud-estul Europei, poate fi vizitat gratuit între orele10.00-20.00.