Monica Macovei: Orban trebuie să stăpânească "şerpăria" din instituţii
- Carmen Vintil ă
- 14 septembrie 2011, 14:29
Desemnarea lui Leonard Orban în fruntea noului minister al Fondurilor Europene este un lucru pozitiv, a susţinut europarlamentarul PDL Monica Macovei.
Numai că, în opinia aceasteia, noul ministru va avea o misiune destul de grea: "va trebui să stăpânească şerpăria din toate structurile româneşti care sunt implicate în procesele de achiziţie publică şi în proiectele de solicitare de fonduri europene".
Lipsa cadastrului, o piedică pentru absorbţie " Asta este problema şi asta este bătălia pe care are să o ducă, dar trebuie să ne angajăm la astfel de bătălii", a spus Monica Macovei la RFI. Potrivit acesteia, Leonard Orban cunoaşte foarte bine mecanismele europene pentru că în calitatea sa de comisar a lucrat în procesul de aderare a României. "Deci, ştie mecanismele europene, cunoaşte oamenii, cunoaşte Comisia. Chiar îi doresc mult succes!", a mai spus Macovei, exprimându-şi speranţa ca Leonard Orban să poată îmbunătăţi gradul de absorbţie a fondurilor europene. "Unul dintre motivele pentru care absorbţia este atât de redusă este lipsa cadastrului general în România, pentru că dacă proprietatea nu este sigură, atunci şi dezvoltarea şi investiţiile de calitate şi de lungă durată sunt împiedicate. Cadastrul agricol nu e finalizat, cel al străzilor nu există peste tot, de utilităţi publice nici nu mai spun că sunt locuri unde nu sunt deloc aceste schiţe", a arătat Macovei. Primul mecanism anticorupţie la nivelul UE
Pe de altă parte, europarlamentarul PDL a subliniat că mecanismul anticorupţie la nivelul UE va pune presiune pe statele membre. Potrivit lui Macovei, acestea vor fi nevoite să raporteze periodic Comisiei Europene măsurile luate în combaterea acestui fenomen. . "E important ca în acest mecanism să se numească ţările, cum se spune, să se facă de râs, să nu mai mergem cu generalităţi", a explicat Macovei, care, de altfel, a depus o rezoluţie privind un mecanism anti-corupţie la nivelul UE în Parlamentul European, ce urmează a fi votată mâine. " Corupţia nu mai poate fi lăsată la dispoziţia fiecărui stat membru şi trebuie luate măsuri la nivelul Uniunii Europene. Deja există o decizie din iunie a Comisiei, care prevede un mecanism de monitorizare pentru toate statele membre ale Uniunii. Practic, cere statelor membre să raporteze periodic măsurile anti-corupţie luate, Comisiei îi cere să monitorizeze statele membre, arată legătura dintre criza economico-financiară şi corupţie, evaziune fiscală, fraudă fiscală". Europarlamentarul ţinut să sublinieze faptele de corupţie ne scot foarte mulţi bani dun buzunar, în jur de 120 de miliarde de euro, bani care se pierd anual în UE. " Mai sunt şi alte măsuri referitoare la spălarea banilor, la fraudă, la confiscarea averilor nejustificate. Toate acestea trebuie să fie luate de statele membre şi monitorizate de Comisia Europeană", a arătat Macovei. În cazul României, viitorul mecanism anticorupţie "menţine presiunea pe instituţiile care trebuie să aplice anti-corupţia, pentru că nu ne revenim din criza economică fără un Guvern curat şi eficient şi fără un stat în care neplata taxelor este sancţionată", conchide Monica Macovei. CITIŢI ŞI:
- Leonard Orban, şef peste puşculiţa europeană
- Emil Boc vrea un minister pentru fondurile europene
- Sever Voinescu: Noul minister pe fonduri europene va trece de Parlament