Grădiniţe mansardate şi extinse, oferta de la stat în 2011

Grădiniţe mansardate şi extinse, oferta de la stat în 2011

Deficitul de locuri din învăţământul preşcolar continuă şi în acest an, dar e mai mic. Extinderea unor clădiri şi chiar deschiderea unora în incinta şcolilor sunt printre soluţiile găsite.

Au rămas mai puţin de două săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar clasica problemă a locurilor la grădiniţele din Bucureşti începe să se mai rezolve. În mai toate sectoarele capitalei s-au construit grădiniţe noi ori s-au extins corpuri de clădire existente.

Cifra de şcolarizare pentru preşcolarii bucureşteni, din acest an, este de 32.000 de locuri, conform informaţiilor furnizate de Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. În ultimii ani, deficitul de locuri a scăzut de la 10.000, cât era în 2009, la 7.000 anul trecut. Situaţia exactă pentru acest an va fi cunoscută cel târziu săptămâna viitoare.La nivelul întregii ţări, cifra de şcolarizare este de aproximativ 660.000 de locuri.

1.600 de locuri noi pentru copiii din sectorul 1

În grădiniţele din sectorul 1, vor fi disponibile peste 1.600 de noi locuri. Primăria le-a creat prin construirea de noi imobile, iar planul este să mai adauge încă 1.000. Spre exemplu, la Grădiniţa de copii nr. 222 (str. Arad nr. 38) va fi construit un nou corp de clădire. Noua grădiniţă va avea parter plus două etaje şi un subsol. Vor fi şase săli de grupă şi două săli mai mari, care pot fi folosite la festivităţi, ca săli de mese, dar şi la activităţi comune ale copiilor.

După aproximativ acelaşi tipar vor fi construite şi celelalte două grădiniţe: Grădiniţa nr. 146 şi grădiniţa din incinta Şcolii nr. 178. De asemenea, la Grădiniţa nr. 50, de pe strada Nicolae Iorga, vor începe lucrările de extindere. "Toţi copiii din sectorul 1 au un loc asigurat la grădiniţă. În sectorul 1 nu va exista, nici în acest an, o criză a locurilor în grădiniţe", susţin reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Nici sectorul 2 al Capitalei nu stă rău pentru că cele 62 de unităţi pentru preşcolari fac să nu existe un deficit de locuri în grădiniţe. Aici lipsa locurilor a fost rezolvată din 2009 când s-au deschis 19 unităţi noi din cauza numărului mare de copii.

Grădiniţă cu sală proprie de sport şi de festivităţi

Sectorul 5 stătea foarte prost la capitolul locuri în grădiniţe anul trecut: în timp ce necesarul era de 5.400, erau disponibile doar 3.180. Acum situaţia s-a mai rezolvat prin extinderea unor grădiniţe sau prin construirea altora în cadrul unor şcoli. Un exemplu este grădiniţa deschisă pe Strada Spătarul Preda Nr. 16, în incinta Liceului "Dimitrie Moţoc".

"Este o investiţie a consiliului local, cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Vom funcţiona cu şase grupe: două mijlocii, trei mici şi una pregătitoare, în fiecare grupă vor fi cel mult 25 de copii. Avem inclusiv sală de sport proprie şi o sală de festivităţi foarte mare", explică directoarea grădiniţei, Florinela Ionescu.

Deficit de 3.000 de locuri în sectorul 6

O metodă pentru rezolvarea deficitului de locuri în grădiniţe în sectorul 6 al Capitalei a fost mansardarea clădirilor deja existente. În lipsa unor fonduri şi spaţii pentru construirea unor clădiri noi, 14 grădiniţe au fost mansardate, astfel s-au creat aproximativ 1.200 de locuri noi.

În plus, au fost construite patru corpuri noi de grădiniţe, pregătite pentru a fi date în folosinţă chiar din acest an, acoperind încă 900 de locuri pentru preşcolari.

Cu toate acestea, cifra aproximativă a deficitului în grădiniţele din sectorul 6 este de 3.000 de locuri.

NECESAR

Acte medicale cerute la înscriere

Cu puţin înainte de începerea grădiniţei, părinţii trebuie să prezinte mai multe acte medicale, necesare pentru ca micuţii să fie acceptaţi în colectivitate. Printre acestea, se numără:

  • Fişa medicală cu vaccinări; (se ia de la grădiniţă şi se completează de medicul de familie sau de asistenta din cadrul grădiniţei), 
  • Examen parazitologic;
  • Exudat faringian; 
  • Aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie. Acesta este valabil doar pentru o perioadă de 48 de ore. Analizele pot fi făcute în bună parte gratuit copiilor, cu trimitere de la medicul de familie.
  • Aflaţi AICI cum puteţi beneficia de tichete de creşă de la angajator

Ne puteți urmări și pe Google News