Noi valute profitabile au apărut la nivel internaţional, însă piaţa din România nu oferă instrumentele necesare pentru a le tranzacţiona în câştig.
Lira sterlină, dolarul australian şi cel canadian, precum şi realul brazilian par a fi noile monede vedetă ale Vestului, marcând câştiguri importante în raport cu principalele valute, potrivit Bloomberg.
Yenul şi francul elveţian, în schimb, pierd din atracţie, pentru că aprecierea puternică a acestora din ultimul timp a dăunat economiilor proprii, trăgând în jos exporturile, ceea ce a determinat băncile centrale din Elveţia şi Japonia să ia măsuri pentru a inversa acest trend.
Noile posibilităţi de investiţii le-ar putea face cu ochiul pariorilor pe curs de la noi, mai ales că mulţi analişti internaţionali vorbesc despre potenţialele câştiguri pe care acestea le-ar putea realiza. Însă, în România este extrem de greu, dar mai ales periculos să faci astfel de plasamente, avertizează specialiştii din piaţă.
Cum reacţionează piaţa românească
"Pariurile pe dolarul canadian sunt greu de realizat, pentru că leul nu se raportează direct la monedă, ci prin alte valute, cum ar fi dolarul american. Orice monedă intermediară induce un risc în plus iar orice fluctuaţie nefavorabilă investitorului a cotaţiei dolar american/dolar canadian îl poate aduce în pierdere", a spus, pentru EVZ, dealerul unei bănci comerciale de talie medie.
De altfel, evoluţiile cotaţiilor BNR din ultima perioadă arată că aprecierile din ultimul timp ale noilor valute nu s-au resimţit şi pe piaţa locală. În ultimele cinci şedinte de trazacţionare, realul brazilian a scăzut cu 1,5% faţă de leu, iar dolarul canadian cu 1,3%.
La sfârşitul săptămânii trecute, lira sterlină trecuse prin câteva şedinţe de apreciere faţă de moneda naţională, pentru ca, începând de luni, să reintre pe depreciere în raport cu moneda naţională.
Recorduri de scădere şi apreciere ale leului
Dacă anul trecut a fost unul de scădere pentru leu în raport cu principalele monede cu care face pereche pe piaţa valutară, în 2011 moneda naţională a fost o adevărată vedetă, în primele aproape opt luni ale anului.
Monedele care s-au apreciat în raport cu leul de la începutul anului pot fi numărate pe degetele de la o mână. Astfel, francul elveţian, dar şi unele monede din zonă, cum ar fi dinarul sârbesc, forintul ungar sau coroana cehă au crescut în raport cu moneda naţională, înregistrând câştiguri cuprinse între 2,5 şi 9%. Acesta din urmă este avansul francului elveţian în raport cu moneda naţională.
Cele câteva monede au fost însă nişte excepţii în ringul valutar, ţinând cont că peste 90% din valutele pentru care Banca Naţională a României oferă cotaţii raportat la leu s-au depreciat din ianuarie până acum.
Faţă de lira turcească, leul a câştigat de la începutul anului nu mai puţin de 20%. 8% a fost câştigul monedei naţionale în raport cu dolarul american sau hryvna ucraineană.
Ce transmite această evoluţie? "Nu e vorba de o supraapreciere a leului, ci, mai degrabă, slăbirea din ultimul timp a lirei turceşti indică probleme legate de piaţa turcă şi faptul că investitorii au avut mai multă încredere în leu. Să nu uităm că, de la un deficit de cont curent de 14% înainte de criză, România a ajuns la numai 5%, ceea ce a trezit încrederea investitorilor", a declarat, pentru EVZ, un alt dealer de pe piaţa bancară.
Potrivit acestuia, faptul că banca centrală a Turciei amână creşterea dobânzii cheie a determinat deprecierea lirei din ultimul timp.
Cum profiţi de evoluţiile monetare
Chiar dacă pe piaţa locală de tranzacţii valutare investiţiile în noile monede vedetă ale Vestului sunt greu de realizat, speculatorii ar putea face tranzacţii pe pieţele valutare internaţionale, mult mai sofisticate şi cu o paletă mult mai largă de instrumente.
În lipsa posibilităţii de a investi în câştig pe piaţa valutară, românii pot beneficia de câştiguri interesante din economiile în moneda naţională care oferă randamente de peste 7% pe an, peste nivelul inflaţiei estimat în 2011.
"Leul este o monedă stabilă. Chiar dacă ar mai putea cunoaşte episoade de depreciere, din cauza evoluţiilor internaţionale, acestea vor fi, cel mai probabil, de scurtă durată. Este greu de crezut că ar putea cunoaşte în viitor un trend continuu de depreciere", a spus dealerul băncii comerciale de talie medie. 20% este avansul pe care l-a înregistrat leul românesc în raport cu lira turcească de la începutul anului
"Pariurile pe dolarul canadian sunt greu de realizat, pentru că leul nu se raportează direct la monedă." DEALER BANCAR
Citiţi şi:
- Yenul japonez a atins cel mai ridicat nivel de după cel de al doilea război mondial
- Francul nu mai este sigur. Care este noua monedă de refugiu?
- Leul românesc, un fel de franc. De ce ţin străinii 9 mld de euro în băncile de la noi?