EDITORIALUL EVZ: Există viaţă în PNL şi fără Crin Antonescu
- Mircea Marian
- 1 august 2011, 14:54
Am citit zilele trecute, cu oarecare surprindere, transcrierea declaraţiilor făcute de liderii USL după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar.
Nimic neaşteptat în absenţa lui Crin Antonescu. Dreptul lui, vacanţa şcolară durează trei luni! Interesant este că liberalii l-au trimis la această întâlnire pe Claudiu Doltu, ministru de finanţe în guvernul din umbră al PNL, un reputat profesor de economie şi fost reprezentant al României la Banca Mondială. Antonescu, imediat după ce a creat acest guvern, l-a şi tras pe linie moartă. Surpriza a venit citind declaraţiile făcute de reprezentantul PNL, Claudiu Doltu, după discuţiile cu delegaţia FMI. Fără populism. Nimic care să amintească de Antonescu, cel care spunea: "Domnul Franks vine, mai mestecă o gumă, îşi mai pune ochelarii, îşi mai scoate ochelarii, mai spune cât trebuie să fie deficitul." Dimpotrivă. "Să amestecăm FMI aici, ca ţap ispăşitor, sau să dăm vina pe el sau să îl folosim atunci când nu avem argumente pentru că nu avem argumente este ceva foarte, foarte greşit", a afirmat Doltu. Nu ştiu cui i se adresa: jurnaliştilor prezenţi, guvernului sau lui Antonescu.
Faptul că un personaj serios şi excelent pregătit profesional, precum Doltu, continuă să supravieţuiască în PNL arată că acest partid nu este definitiv pierdut în alianţa cu "Felix" şi Iliescu. Probabil că mai sunt şi alţii ca Doltu. Unii, precum Victor Dobre, unul din cei mai buni demnitari care au trecut pe la conducerea Internelor, pentru a supravieţui sub Antonescu, au fost nevoiţi să-şi schimbe discursul. Dintr-un tehnician specializat în administraţie, Dobre s-a transformat întrun demagog care cârâie lozinci în corul ţucălarilor trimişi de stăpân să cânte la Antena 3. PNL are cred, încă!, potenţialul de a redeveni liberal. Undeva, în eşalonul trei sau patru, există oameni care mai cred în virtuţile acestei ideologii şi care nu s-au tăvălit prin politică ba cu Geoană, ba cu Voiculescu. Ce le lipseşte este un lider care să reprezinte o alternativă la Antonescu. Pentru că realitatea este că actualul preşedinte al partidului este popular, are potenţialul de a obţine voturi şi ridică în sondaje întreaga formaţiune. Oricât de mult ai iubi valorile liberale, până la urmă ceea ce contează sunt voturile.
Nu este rostul meu să spun cine ar trebui să conducă PNL, în locul lui Antonescu. Dar cred că-mi pot permite să cred că, în orice caz, nu Dinu Patriciu! Ştiu, omul de afaceri se pretinde a fi cel mai liberal dintre liberali. Pe vremuri, ciupise nişte idei de la Nozick şi vorbea despre justiţia privată, spre groaza unei societăţi înţepenite în comunism. Băsescu însuşi, care se ştie, doarme cu "Dicţionarul ideilor politice" sub pernă, a decretat că Patriciu este un adevărat liberal. Personal, nu găsesc mari diferenţe între Patriciu şi Dan Voiculescu sau alţi "foşti", îmbogăţiţi prin afaceri suspecte cu statul. Observ cu interes că şi Băsescu şi cei din guvernarea PDL au uitat ce sumă imensă a pierdut statul din afacerea Petromidia. Ştiu că în jurul lui Patriciu există un grup de liberali care complotează la înlăturarea lui Antonescu. Dacă vor reuşi, mă îndoiesc că, sub tutela discretă a fostului patron al Rompetrol şi sponsor al lui Geoană, partidul va redescoperi valorile promovate de Mill şi Friedman.
Sunt mulţi alegători, inclusiv eu însumi, care cred că este nevoie ca pe piaţa politică să existe o alternativă liberală, care să vorbească despre democraţie şi să explice publicului virtuţile retragerii statului din economie. Actuala guvernare, pe măsură ce se apropie alegerile şi nu reuşeşte să urce în sondaje, lunecă tot mai periculos spre populism. Refuzul de a acţiona decisiv în zona companiilor naţionale, unde arieratele au crescut şi se duc spre 5% din PIB, arată că PDL vrea să mulgă tot de ce se poate din această zonă, pentru a-şi finanţa campania şi pentru a-şi îmbogăţi clientela. Din păcate, PNL, sub Crin Antonescu, nu oferă nicio garanţie că va schimba ceva. Un stol de lăcuste bine îngrăşate va pleca, poate!, lăsând locul unui alt stol, mai flămând şi mai rapace.