INTERVIU EVZ. Sever Voinescu: Alianţa DA, refăcută după 2012 împotriva stângii PSD-iste

INTERVIU EVZ. Sever Voinescu: Alianţa DA, refăcută după 2012 împotriva stângii PSD-iste

Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Sever Voinescu detaliază condiţiile în care poate fi refăcut parteneriatul PDL-PNL.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, vrea refacerea Alianţei "Dreptate şi Adevăr". Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, el vorbeşte despre motivele care stau la baza acestei propuneri şi despre principala piedică în faţa realizării acestui proiect politic: Crin Antonescu. Sever Voinescu consideră că, atât timp cât acesta va conduce PNL, democrat-liberalii nu pot relua pareteneriatul cu vechii lor aliaţi.

Evenimentul zilei: Aţi declarat că vreţi refacerea Alianţei "Dreptate şi Adevăr". Care sunt motivele pentru care aţi lansat această temă? Sever Voinescu: Sunt multe. Primul, Alianţa D.A. nu şi-a epuizat nici pe departe esenţa politică benefică în scurta perioadă în care a guvernat. În al doilea rând, cred ferm că soluţia pentru România este o soluţie de dreapta. În al treilea rând, sunt convins că multor liberali nu le place alunecarea spre socialismul pe care Crin Antonescu a impus-o partidului lor şi, prin urmare, sunt convins că nu sunt singurul care doreşte recrearea Alianţei D.A.

Aţi avut discuţii în acest sens cu liberalii? Dacă aţi avut, cu cine anume? Nu pot face nominalizări, dar am avut, pe parcursul ultimilor ani, discuţii cu mai mulţi lideri liberali, discuţii private şi ştiu că şi la PNL există voci care doresc acest lucru.

Dar în PDL au fost discuţii despre refacerea Alianţei? Nu cred că este timpul propice pentru o decizie finală în acest moment. Condiţia actuală a PNL este confiscată de socialişti şi, prin urmare, chiar dacă PDL ar vrea, nu ar exista acum parteneri. Însă, probabil că imediat după 2012, această regăsire a adevăraţilor liberali cu celelalte sensibilităţi de dreapta în cadrul unei alianţe se va realiza. Principala piedică în acest moment este Crin Antonescu.

Ar trebui schimbat din fruntea PNL? Nu mă bag în treburile PNL. Ei îl susţin, în marea majoritate, pe Crin Antonescu. Prin urmare, sunt de acord cu linia politică pe care Crin Antonescu a impus-o PNL şi nu le dau eu lecţii despre ceea ce au de făcut. Spun doar că viitorul va aparţine dreptei în România şi că autenticii liberali vor fi parte a acestei construcţii. Cei din PNL, care se simt bine cu PSD acum, vor trece la PSD.

Se va destrăma USL? USL este destinată eşecului pentru că este o construcţie politică bazată pe un proiect punctual şi stupid şi anume pe obsesia debarcării lui Traian Băsescu. Nimic altceva nu-i ţine împreună. O asemenea construcţie politică este şubredă de la început.

Aţi lăsat să se înţeleagă că, până în 2012, nu se poate discuta oficial despre acest proiect. De ce nu se poate mai devreme? Nu avem cum, pentru că PNL, prin leadership-ul său, ne este ostil şi vorbeşte deschis despre desfiinţarea noastră ca partid.

Legat de Crin Antonescu, aţi spus mai devreme că nu le daţi lecţii liberalilor în această privinţă, dar credeţi că va fi înlocuit actualul lider PNL? După ce Crin Antonescu îşi va conduce partidul la un eşec electoral şi după ce Crin Antonescu însuşi va eşua în tentativa de a deveni preşedintele României, PNL va alege o altă conducere. Dar, trebuie să aşteptăm ca acest lucru să se întâmple.

Cine va fi următorul preşedinte al PNL? Am câteva bănuieli, dar nu ar fi potrivit să le spun public acum.

"Nu e neapărat nevoie ca Alianţa să fie refăcută cu aceiaşi oameni"

Cum vedeţi relaţia lui Dinu Patriciu cu PNL, care ar fi relaţiile în condiţiile în care aţi vorbit de refacerea Alianţei? Dinu Patriciu are o relaţie ambiguă cu PNL şi practic nu are nicio relaţie cu PDL. Nu cred că această stare de lucruri se va schimba în curând. Iar eu când vorbesc de lideri din PNL, cu care din când în când discut despre viitorul Dreptei, adică viitorul nostru comun, nu mă refer la Dinu Patriciu.

O altfel de relaţie între Traian Băsescu şi Dinu Patriciu ar influenţa cumva relaţia dintre PNL şi PDL? Nu cred că natura relaţiilor personale dintre Traian Băsescu şi Dinu Patriciu corespunde imediat şi identic în natura relaţiilor dintre PNL şi PDL. Cred că acţiunile lui Dinu Patriciu împotriva preşedintelui Traian Băsescu, extrem de agresive cu ceva vreme în urmă, au avut impactul lor negativ asupra relaţiilor PNL-PDL , dar cred că natura relaţiilor dintre cele două partide este mult mai complexă decât simpla oglindire a relaţiilor dintre preşedinte şi magnat.

Câţi din PNL îşi doresc reapropierea de PDL? Nu ştiu exact. Acest curent există, este real. Noi le reproşăm lor câteva lucruri, ei ne reproşează nouă, însă ceea ce ne reproşăm reciproc se poate rezolva.

De ce ar fi câştigătoare o astfel de combinaţie? De ce ar fi credibilă în faţa electoratului? Pentru că este consolidat deja un electorat de dreapta, care aşteaptă din partea politicienilor o ofertă consolidată pe dreapta pe de o parte, şi, pe de altă parte, pentru că, dacă vă uitaţi la sondajele din urmă veţi sesiza că şi astăzi, la cinci ani de la dizolvarea Alianţei există un electorat care tânjeşte după această formaţiune politică. Totul este să ştii cum să citeşi sondajele, pentru că dacă le citeşti precum Victor Ponta şi Crin Antonescu nu înţelegi nimic.

După ce Traian Băsescu l-a înlăturat pe Călin Popescu Tăriceanu, cum vedeţi refacerea Alianţei cu aceiaşi lideri? N-am spus cu aceiaşi lideri. Nu mă refer nici la Tăriceanu în această poveste. Şi PNL şi PDL au resurse politice şi personal suficient pentru a lucra împreună într-un proiect comun chiar şi fără oamenii care nu mai pot ieşi din traumele politice trecute. <script type="text/javascript" src="http://www.b1.ro/embed.js?id=9182"></script>

"USL este destinată eşecului pentru că este o construcţie politică bazată pe un proiect punctual şi stupid: obsesia debarcării lui Traian Băsescu." SEVER VOINESCU, purtător de cuvânt al PDL CUM A MURIT ALIANŢA D.A. Alianţa Dreptate şi Adevăr încheiată de PNL şi PD în 2004 a rezistat trei ani. Au candidat împreună la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale din acel an, şi au format alături de Partidul Umanist (acum Partidul Conservator) şi de UDMR, guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Pe 11 aprilie 2007 Alianţa DA s-a rupt, după ce de ziua păcălelilor, pe 1 aprilie, PD fusese exclus din guvernul Tăriceanu. A fost format un nou Executiv, Tăriceanu II, doar cu miniştri PNL şi UDMR. La vremea respectivă, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că a pus interesele personale mai presus de intersele ţării şi că asta "a distrus Alianţa". De altfel, tensiuni între premier şi preşedinte au fost de la început. Traian Băsescu voia să declanşeze alegeri anticipate, prin demisia Guvernului, pentru o nouă majoritate în Parlament, lucru care nu a fost pe placul lui Tăriceanu, acesta preferând scaunul de premier.

Ne puteți urmări și pe Google News