Ideile teroristului de la Oslo, apreciate drept "excelente" de un europarlamentar italian

Ideile teroristului de la Oslo, apreciate drept "excelente" de un europarlamentar italian

Un politician al formațiunii italiene de extremă dreapta, Liga Nordului, aflată în coaliția de guvernare cu partidul lui Silvio Berlusconi, a scandalizat clasa politică din peninsulă după ce a declarat că autorul masacrului de la Oslo a avut idei ”excelente”. Europarlamentarul Mario Borghezio a apreciat că ”atacurile din Norvegia ar fi servit la ceva.”

Mario Borghezio, al cărui partid, Liga Nordului, este împotriva imigrației și a musulmanilor, a afirmat pentru postul de radio "Il Sole-24 Ore" că este de acord cu unele dintre ideile norvegianului Anders Behring Breivik.

"Unele dintre ideile exprimate sunt bune - cu excepţia violenţei -, iar altele sunt excelente", a afirmat Borghezio, cunoscut pentru campaniile sale anti-imigrație.

În contextul unui val de dezaprobare aproape unanim a atacurilor din Norvegia, comentariile politicianului italian sunt printre primele declaraţii oficiale care par să ia apărarea acelor viziuni extremiste care l-au determinat pe atacatorul norvegian să comită masacrul de vineri soldat cu 76 de morţi. Umberto Boss, liderul Ligii Nordului, a criticat afirmațiile lui Borghezio, în timp ce opoziția de centru-stânga a cerut demisia sa din Parlamentul European. Stephen Lennon, liderul Ligii Engleze de Apărare (EDL), a declarat ieripentru Associated Press că nu tolerează dezlănţuirea de violenţă a lui Breivik, dar că trebuie acordat atenţie faptului că tot mai mulţi oameni ”se tem”.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Ce s-a întâmplat la Oslo arată cât de disperaţi devin unii oameni în Europa”, a spus Lennon. ”Este o bombă cu ceas. Dacă nu vor oferi acelei frustrări şi mânii o platformă şi o voce - şi o cale de a aplana această emoţie într-un mod democratic -, se vor crea monştri ca acest nebun”, a adăugat politicianul britanic. CITIŢI ŞI:

  • Autorul masacrului de la Oslo, închis într-o celulă de 7 metri pătrați. Va sta o lună la izolare totală
  • Alarmă falsă astăzi în gara din Oslo
  • Cum s-a pregătit teroristul din Norvegia să ucidă zeci de oameni