Ion Iliescu: "Nu visam că voi fi preşedinte"

Ion Iliescu: "Nu visam că voi fi preşedinte"

Fostul preşedinte Ion Iliescu îşi va lansa vineri volumul "Ion Iliescu – Fragmente de viaţă şi de istorie trăită", carte care a văzut recent lumina tiparului. Preşedintele de onoare al PSD mărturiseşte în cuvântul înainte, postat pe blogul său, că nu-şi propusese să fie lider.

"Nu visam, când eram copil, că voi ajunge preşedinte. Când eram eu copil, România era monarhie. Visul meu a fost unul mai modest: să învăţ, să muncesc şi să-mi schimb condiţia, într-o societate românească schimbată în bine şi ea", afirmă Ion Iliescu, subliniind că a avut o şansă în viaţă şi a profitat de ea.

"Sunt un om de stânga, nu neg şi nu-mi reneg trecutul. Mi-l asum, cu toate ale lui', subliniază Iliescu, care consideră că nimeni nu-i poate reproşa lipsa bunei-credinţe în ceea ce a făcut şi nici că nu ar fi învăţat din lecţiile de viaţă.

"A învăţat democraţia la locul de muncă"

Iliescu recunoaşte că "a învăţat democraţia la locul de muncă" şi că acest lucru nu a fost uşor deoarece “reflexe totalitare au existat întotdeauna în aceşti ani, în toate mediile, nu doar în politică şi printre politicieni".

"«Somn uşor, somn uşor, v-aţi ales cu-n dictator!», scandau adversarii mei politici, în marş prin Bucureşti, în 1991–1992. Ei bine, i-am dezamăgit! Nu am avut şi nu am calităţile necesare unui dictator, şi nici astfel de porniri. Nu m-a interesat puterea în sine şi nu am folosit puterea pe care am avut-o pentru a face rău sau în interes personal", mai spune Ion Iliescu, potrivit căruia nimic nu corupe mai mult decât “puterea". "Îmi place să cred că pe mine puterea nu m-a corupt. (...) Nu mi-am dorit puterea în 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate", afirmă el.

Revenind la prezent, Ion Iliescu consideră că politica formelor fără fond şi modernizarea fără dezvoltare sunt marile slăbiciuni care împiedică România să progreseze, deşi este o ţară membră a Uniunii Europene.

"Nu ştiu să existe o soluţie miraculoasă care să ne vindece de aceste păcate. Cred doar că libertatea de circulaţie şi dreptul românilor de a munci în Europa vor permite, în timp, schimbarea profundă a României. (...) Mai devreme sau mai târziu, vocea lor va conta tot mai mult în politică. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din 2009 este doar un accident nefericit, o manipulare care a produs o ruptură temporară între românii din ţară şi cei din afara ei", apreciază fostul preşedinte.

Iliescu abordează şi subiectul crizei financiare, afirmând că aceasta a produs o generaţie de deziluzionaţi. "Este generaţia pe care se putea construi clasa de mijloc a României, oameni care puteau să-şi proiecteze imaginea în viitor, să-şi asume o familie, o ipotecă pentru casă, să se gândească mai liniştiţi la viitorul copiilor lor. De data aceasta, criza va fi aici pentru mai multă vreme. Şi preţul pe care îl vom plăti cu toţii va fi foarte mare", consideră fostul preşedinte.

Ion Iliescu a adunat în cartea sa mai multe texte pe care le-a scris şi publicat în decursul anilor şi care, "ca un puzzle incomplet", prezintă o imagine a evoluţiei sale în cele opt decenii de viaţă.

Cartea conţine o biografie succintă, ce acoperă anii de dinaintea Revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii '80, legate mai ales de preocupările sale din perioada activităţii la Consiliul Naţional al Apelor şi la Editura Tehnică.

Totodată, Ion Iliescu a inclus în carte şi un text elaborat în martie 1989 pe care intenţiona să-l transmită la postul de radio Europa Liberă, care însă nu a mai ajuns la destinaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News