Cu cât se va scumpi mâncarea în următorii 10 ani

Cu cât se va scumpi mâncarea în următorii 10 ani

Creşterea preţurilor la produsele agro-alimentare va fi uşor peste 20% în următorii zece ani, declarat asăzi Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cu ocazia prezentării raportului pentru agricultură al băncii.

Potrivit acestuia, doar în ultimele cinci luni, produsele agricole au avut la noi o creştere de 5% "după care a apărut acea corecţie (scădere – n.r.) care ne-a bucurat pe toţi", a mai spus Lucian Anghel.

Cu toate acestea, temperarea creşterii preţurilor la cereale din ultimul timp a fost principalul factor care a contribuit la reducerea creşterii preţurilor în România.

Lucian Anghel se aşteaptă ca producţia agricolă să aibă o contribuţie de 0,3 puncte procentuale din creşterea economică de 2% pe care o estimează BCR pentru acest an.

Potrivit lui Anghel, luând în calcul scăderea de preţuri la produsele agricole din ultima lună, care denotă o producţie agricolă foarte bună, aportul agriculturii la PIB ar putea fi chiar mai mare de 0,3 puncte în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News